Apple představil notebook s nadstandardním rozlišením

San Francisco - Americký Apple v pondělí představil nový přenosný počítač s displejem nevídaného rozlišení zvaným Retina. Jde o stejný typ displeje, který již dříve firma uvedla ve svých mobilních telefonech iPhone a tabletech iPad. Technologický gigant ale omladil i další verze populárních notebooků. Už tradičně vsadil na nižší hmotnost, menší rozměry a samozřejmě vyšší výkon.

Pro patnáctipalcový displej přenosného počítače MacBook Pro je 2 880 na 1 800 pixelů nevídané rozlišení. Zaručit má dokonale ostrý obraz pro práci hlavně profesionálům. Omladil se ale i vzhled a hlavně výrazně zvýšil výkon.

Displej je stejný, jaký firma už dřív představila na svých dotykových mobilních zařízeních. Kdo po něm zatoužil, musí ale sáhnout hlouběji do kapsy. Základní model startuje na 2  199 dolarech (v přepočtu zhruba 44 tisíc korun).

Phil Schiller, marketingový šéf Applu:

„Nikdo nepostupuje tak rychle vpřed jako Apple.“

650 tisíc aplikací a vlastní mapy

Apple dále uvedl novou verzi operačních systémů, a to jak pro stolní počítače, notebooky tak i mobilní zařízení. Kromě rozšíření hlasového ovládání nabídne také jednodušší sdílení nebo přímou integraci Facebooku. Odkloní se od Googlu a nabídne své vlastní mapy. Stále ale rozšiřuje i další aplikace - celkem jich teď na internetu nabízí na 650 tisíc. „Je to naprosto neuvěřitelné číslo, které bylo ještě před nedlouhou dobou naprosto nemyslitelné,“ oznámil na konferenci ředitel Applu Tim Cook.

Novinky představil gigant v rámci dlouho očekávané konference vývojářů v americkém San Francisku. Operační systém pro počítače bude k dispozici v létě, pro mobilní zařízení na podzim.

Apple představil novinky (zdroj: ČT24)