Česká televize pomůže poodhalit slavné Čechy ve světě

Praha - Ministerstvo zahraničí připravuje projekt, který má zviditelnit Čechy žijící v cizině. Série akcí má vyvrcholit v rámci oslav Dne české státnosti - v týdnu kolem 28. září. Partnerem projektu je i Česká televize.

Působí v různých oblastech. Jedno ale mají společné. Narodili se v Česku a teď žijí v zahraničí. Svou vlast proslavili po celém světě, na své kořeny přitom nikdy nezapomněli. Jim i ostatním krajanům chce letos Česká republika vzdát poctu. „Ty zásluhy jsou mnohem větší, než tady tušíme. A myslím, že jednou by se s tím české obyvatelstvo mělo seznámit,“ uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Projekt Češi ve světě má připomenout velká jména současnosti i minulosti. Lidi, jako byl brazilský prezident z konce 50. let Juscelino Kubitschek. Politik a demokrat s českými předky se do dějin zapsal založením hlavního města Brasília.

Podle odhadů se v zahraničí českou krví pyšní asi 2 miliony lidí. Často neumí česky, přesto šíří českou kulturu. Nebo jsou to rodáci, kteří se výrazně prosazují ve svých oborech - jako jeden z nejlepších plastických chirurgů na světě Bohdan Pomahač. S odhalováním podobných osobností pomůže i Česká televize. „Budeme se snažit vstupovat jak publicisticky, tak zpravodajsky. Budeme přenášet řadu událostí,“ přibližuje generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Projekt Češi ve světě bude v posledním týdnu v září 2012 hlavním tématem všech programových okruhů České televize. Prostor dostane ve zpravodajských a publicistických pořadech, věnovat se mu ČT bude i v dalších živých pořadech v průběhu týdenních oslav. V neposlední řadě bude tématu významných Čechů v zahraničí přizpůsobena i dramaturgie pořadů vlastní tvorby.

Program týdne oslav zahrnuje slavnostní večer uspořádaný Národním muzeem v památníku na Vítkově, Mezinárodní krajanský festival, Konferenci Mezinárodního koordinačního výboru zahraničních Čechů, předání ceny „Významná česká žena ve světě“ v Senátu Parlamentu ČR, přednášky v Náprstkově muzeu a mnoho dalších. Akce završí slavnostní večer na Den české státnosti 28. září 2012 v historické budově Národního divadla za účasti významných osobností z veřejného života a Čechů ze zahraničí.