Sony a Panasonic hodlají spolupracovat na plochých televizorech

Tokio - Konkurenční japonští výrobci televizorů Sony Corp. a Panasonic Corp. se dohodli na spolupráci při výrobě plochých televizorů s tenčí obrazovkou OLED. Firmy ve spolupráci vidí silnější postavení na trhu, zejména v boji proti jihokorejským firmám LG Electronics a Samsung Electronics. Obrazovky OLED jsou považovány za nástupce současných obrazovek z tekutých krystalů (LCD).

Nízká cena pro zákazníky = vítězství na trhu

Podle analytiků vedoucí pozici na tomto trhu zřejmě získá ten, komu se podaří spustit masovou produkci obrazovek za cenu příznivou pro zákazníky. Firmy Sony a Panasonic v prohlášení uvedly, že chtějí společně rozvíjet tuto technologii a masovou výrobu by chtěly zahájit v roce 2013.

Obrazovky OLED využívají technologii organických elektroluminiscenčních diod. Jejich výhodou je velký dosažitelný kontrast obrazu, malý příkon, rychlá doba odezvy, velký jas a pozorovací úhel srovnatelný s plazmovými zobrazovači. OLED televizory jsou navíc velmi tenké.

Firmy Samsung a LG již představily prototypy svých OLED televizorů s úhlopříčkou 55 palců (140 centimetrů), které chtějí začít prodávat v letošním roce. Cena se však má pohybovat až kolem 10 000 USD (206 600 korun) což je čtyřnásobek ve srovnání s modelem stejné velikosti s LCD obrazovkou.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Sony je v OLED průkopníkem

Firma Sony je průkopníkem OLED technologie. Jako první na světě začala prodávat OLED televizor již v roce 2007, avšak pouze menší, s úhlopříčkou 11 palců (28 centimetrů). O tři roky později kvůli krizi výrobu zastavila. Podle analytiků mají Sony a Panasonic mnohem lepší šanci obstát na trhu, pokud ve vývoji OLED spojí své dosavadní zkušenosti a rozpočty.

Sony i Panasonic vykázaly ve fiskálním roce do konce března rekordní ztrátu. Jejich hospodaření ohrožuje pokles cen a rostoucí jen, který je znevýhodňuje v cenové konkurenci s jihokorejskými výrobci, napsaly agentury AP a Reuters.

OLED obrazovky se nyní používají ve vyspělých chytrých telefonech, poskytují velmi syté barvy a vysoký kontrast. Doposud však bylo velmi obtížné dosáhnout shodných výsledků i u větších obrazovek.