Newsweek dá zřejmě papíru vale

Washington - Americký zpravodajský týdeník Newsweek zřejmě ukončí vydávání své tištěné podoby a kompletně se přesune na internet. Informovala o tom internetová společnost IAC/InterActiveCorp. (IACI), která magazín vlastní, a jako důvod uvedla ztrátovost, s níž se bezmála osmdesátiletý elitní časopis potýká. Newsweek letos očekává ztrátu 22 milionů dolarů (přes 462 milionů korun).

Šéf IAC Barry Diller uvedl, že společnost se chystá omezit investice do tiskovin. Nesdělil ale, zda bude přesun magazínu na internet úplný. „Přesun z tištěné do on-line podoby se uskuteční,“ potvrdil však Diller. „Zvažujeme všechny možnosti,“ dodal. Konkrétní záměry s Newsweekem má IAC oznámit v září.

Newsweek se stal součástí Dillerova mediálního impéria loni, kdy se týdeník spojil se serverem The Daily Beast, který Diller založil společně s bývalou šéfredaktorkou magazínu Vanity Fair Tinou Brownovou. IAC získala ve společném podniku Newsweek/Daily Beast Co. rozhodující podíl v květnu. Náklady na převzetí činily před zdaněním 18,6 milionu dolarů, uvedla IAC ve výkazu za uplynulé čtvrtletí.

Fúze mezi The Daily Beast a Newsweekem byla součástí dohody s předchozím vydavatelem Newsweeku Sidneym Harmanem, jenž magazín i s jeho finančními závazky koupil v srpnu roku 2010 od společnosti Washington Post Co. (WPO) za jeden dolar. Rodinný trust loni zesnulého podnikatele letos přestal Newsweek kapitálově podporovat.