Hybridní televize jsou na vzestupu, konkurují internetu

Praha - Už 10 tisíc domácností využilo během Olympiády hybridní aplikaci, kterou právě pro největší sportovní událost roku vyvinula Česká televize. Program olympiády, výsledky, statistiky, nebo vizitky sportovců už nemusíte hledat pouze na internetu. Stejně dobře poslouží i televizní obrazovka. Najdete tu přehled medailového pořadí zúčastněných zemí nebo rychlý přehled s kontinuálním proudem krátkých zpráv.

„Připravili jsme speciální aplikaci na letošní olympiádu. To znamená, že velká část toho servisu, který je na webu, se dá vidět přímo v televizi zároveň s tím, jak sledujete daný sportovní přenos,“ popsala Pavlína Kvapilová, výkonná ředitelka Nových médií ČT. 

Stačí mít televizi, která podporuje hybridní vysílání a ji připojit k internetu. „Dosáhnete toho, že vaše televize bude mít podstatně víc funkcí, než jenom příjem televizního signálu,“ uvedl Jiří Opletal, generální ředitel Panasonic ČR. „Nemusíte k ničemu vstávat, neodcházet k počítači, když si chcete něco dohledat, ale rovnou si to najdete jednoduchým intuitivním způsobem,“ dodala Kvapilová. 

Divákům vybaveným odpovídajícím přijímačem (televizorem nebo set-top-boxem HbbTV) se v uvedených distribucích na ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 objeví v pravém spodním rohu obrazovky titulek ČT menu a symbol červeného čtverečku. Ten indikuje, že ke spuštění služeb HbbTV je potřeba stisknout na dálkovém ovládači červené tlačítko (funkční tlačítko užívané také ke kontextové navigaci v klasickém teletextu).

„U většiny televizorů je to aktivované, případně v menu Nastavení je funkce Aktivovat interaktivní vysílání,“ vysvětluje ředitel teletextu ČT Jan Zeman. Novinka se týká zhruba rok starých televizí. Pro plnou funkčnost HbbTV služeb musí být přijímač připojen k internetu. Diváci zvyklí na starou verzi teletextu o něj však nejpřijdou. „Bude běžet zároveň s novým teletextem,“ říká výkonná ředitelka Nových médií ČT Pavlína Kvapilová. 

Nová hybridní televize navíc umožní v budoucnosti divákům hlasovat do oblíbených pořadů nebo si přehrávat filmy z televizního archivu. Jako inspirace České televizi slouží německé stanice. Brzy se diváci dočkají i programového průvodce, který bude propojen s televizním archivem iVysílání, které už funguje na počítačích nebo tabletech.

Co je to HbbTV

HbbTV podporují zejména vysílatelé v Evropě včetně České televize. Jedná se o univerzální platformu pro digitální doplňkové služby. Většina výrobců televizí již avizovala, že do svých nových modelových řad s funkčností HbbTV počítá.

Hybridní televizní vysílání HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) slučuje na obrazovce jediného přijímače výhody standardního televizního vysílání s možnostmi příjmu jakéhokoliv obsahu šiřitelného v digitální formě po internetu. Odkazy na text, fotografie, audio či video přitom mohou být synchronizovány s právě vysílaným pořadem, nebo k nim lze přistupovat zcela bez ohledu na aktuální program.

Další rozvoj HbbTV skýtá mnoho možností, jak divácký komfort u obrazovky posunout dál. Diváci si mohou prohlížet například fotografie i video ukázky z vysílaných pořadů. Aplikace může zahrnovat i program minulých dnů, z něhož pak lze přehrávat dříve odvysílané pořady, jejichž záznam je dostupný v on-line video archivu.

Hybridní aplikace ČT použilo během olympiády 10 tisíc domácností (zdroj: ČT24)