Twitter poprvé v historii zablokoval něčí účet

Berlín - Sociální síť Twitter poprvé v historii zablokovala svému uživateli účet. Jednalo se o účet ilegální skupiny německých neonacistů. Twitter účet zablokoval na žádost německé policie.

„V lednu jsme oznámili, že máme schopnost blokovat obsahy. Toho jsme poprvé využili u skupiny, která je v Německu pokládána za ilegální,“ oznámil právní poradce Twitteru Alex Macgillivray. 

Obsah je nepřístupný v Německu, z ostatních zemí je k dispozici

Obsah stránky neonacistické organizace Besseres Hannover (Lepší Hannover), která byla v Německu postavena mimo zákon, byl ale podle serveru BBC znepřístupněn pouze uživatelům v Německu. Lidé v ostatních zemích světa si jej mohou nadále číst. 

Jedná se o první případ, kdy Twitter v nějaké zemi uplatnil ustanovení o možnosti cenzurovat obsah „tweetů“ v konkrétní zemi. Tato politika umožňuje blokovat závadný obsah, pokud porušuje zákony toho kterého státu. Macgillivray zdůraznil, že Twitter nikdy nechtěl cenzurovat obsah, ale je dobře, že k tomu má „nástroje umožňující to dělat v omezené míře a transparentně“.

Právník rovněž do svého vysvětlení vložil link na dopis, ve kterém německá policie o uzavření účtu žádá. Policie v žádosti vysvětluje, že Besseres Hannover je rozpuštěná organizace, jejíž majetek byl zabaven. Okamžitě proto mají být zablokovány také všechny její účty na sociálních sítích.