Konec papírové éry Newsweeku. Od ledna už jen digitálně

New York - Americký časopis Newsweek přestane na konci letošního roku vycházet v papírové podobě. Šéfredaktorka a spoluzakladatelka společnosti The Newsweek Daily Beast Tina Brownová oznámila, že poslední číslo v USA vyjde 31. prosince. Pak bude k dispozici už jen digitálně. Newsweek vychází od roku 1933.

„Zrušení tištěné verze je nesmírně těžký okamžik pro všechny z nás, kdo milujeme romantiku tisku a unikátní týdenní pospolitost těch hektických hodin před páteční uzávěrkou,“ sdělila Brownová. Přes digitální platformu se podle ní chce časopis dostat k většímu počtu čtenářů.

Nová publikace se bude jmenovat Newsweek Global a jak název napovídá, bude existovat pouze jediná verze pro celý svět. Už tedy nebudou edice pro americký, evropský nebo asijský trh. Publikace se podle Brownové zaměří na lidi v pohybu, kteří jsou zvyklí utvářet si vlastní názory.

„Jak se příští rok chystáme oslavit 80 let Newsweeku, musíme mít takovou žurnalistiku, která dá časopisu jeho účel - a také přijme plně digitální budoucnost,“ dodala. Společnost Daily Beast byla založena teprve před čtyřmi lety a hned po dvou letech existence se spojila s Newsweekem. Jeho majitelem byla do té doby mediální společnost The Washington Post. The Daily Beast tvrdí, že má díky transakci více než 15 milionů unikátních on-line návštěvníků měsíčně, což je jen za poslední rok nárůst o 70 procent.

Hlavní je pohodlí a úspora času. Newsweek proto není první ani poslední časopis, který volí cestu úplné digitalizace. New Orleans se brzy stane prvním městem v USA, kde si lidé v kavárnách po 150 letech nezalistují žádnými místními novinami. A třeba ani proslulým britským Guardianem.