Na papežovy tweety už čekají tisíce lidí

Vatikán - Vatikán zprovoznil oficiální účet pětaosmdesátiletého papeže Benedikta XVI. na sociální síti Twitter. Od prvních minut se k němu přihlašovaly tisíce lidí, kteří ho hodlají sledovat. „Tweetovat“ pomocí vlastního účtu ale hlava katolické církve bude podle Vatikánu až od 12. prosince.

Nedá se ale očekávat, že by papež psal své tweety osobně. Spíše je nechá psát svým jménem. Benedikt píše ručně a většinou nepoužívá počítač.

„První (papežovy) tweety budou představovat odpovědi na otázky kladené papežovi ohledně víry. Veřejnost může posílat tyto otázky od této chvíle,“ oznámil Vatikán. Tweety budou vypracovávány v angličtině, španělštině, italštině, portugalštině, francouzštině, němčině, polštině a arabštině; další jazyky by měly být přidávány později.  

Z otázek, které mu lidé pošlou, papež v prosinci vybere tři až pět dotazů, na které postupně odpoví. Claudio Maria Celli, předseda papežské rady pro sociální komunikaci, na tiskové konferenci zdůraznil, že papež chce udržet na Twitteru jistou neformálnost. Jeho příspěvky prý nebudou žádnými „neomylnými pravdami“, ale spíše „perlami moudrosti“.

Papež naTwitteru
Zdroj: ČT24

Papež osobně napsal své první poselství na Twitteru už loni v červnu, když Vatikán spustil svůj multimediální portál, který přináší aktuální informace o životě církve.