Twitter není tak nebezpečný jako Facebook

Praha – Sociální sítě skýtají komunikační nástroj, který se dá samozřejmě i zneužít. Twitter podle odborného poradce E-bezpečí Vojtěcha Bednáře nenese v ČR taková rizika jako užívání Facebooku. Hlavní důvod vidí Bednář ve výrazně nižší komunitě uživatelů.

„Umožňuje ze všech stran více anonymní vystupování než Facebook, také proto, že je výrazně menší. Zatímco Facebook používá v ČR zhruba 3,8 milionu uživatelů, u Twitteru je to něco přes 100 tisíc. Navíc jde o poměrně specifické skupiny osob,“ míní Bednář.

Ochranu před zneužitím dat na sociálních sítích by uživatelé neměli hledat v technologii samotné, ale ve vlastním zodpovědném přístupu, opatrnosti, což se někdy také nazývá „hygiena práce se sociálními sítěmi“. Vždy by uživatel měl mít na paměti, že když se svěřuje některému blízkému člověku přes sociální síť, je a vždy to bude přístupné jakémukoli jinému člověku. „Měli bychom si uvědomit, že je to pavlač nebo hospoda. Jak bychom se chovali na pavlači nebo v hospodě, bychom se měli chovat i na sociálních sítích,“ řekl v rozhovoru pro ČT Bednář.

Sociální sítě, kam se podíváš

Bednář zdůrazňuje, že aktuální trend přesouvá sociální sítě do všech technologií - chytrých telefonů, chytrých televizí a objeví se brzy i v dalších přístrojích každodenní spotřeby. Výsledkem bude neustálé připojení. Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg razí myšlenku, že soukromí je přežitkem. „Možná to zní děsivě, ale možná bychom se na to měli připravit. Co když bude lednička tweetovat na Twitter, kolik je v ní jogurtů?“ dodává s nadsázkou Bednář.