Twitter napadli hackeři, až 250 tisíc uživatelů v ohrožení

Washington - Internetová sociální síť Twitter, která má má asi 200 milionů aktivních uživatelů, byla napadena hackery. V pátek večer to sdělili zástupci Twitteru s tím, že začali informovat uživatele, jichž se útok mohl týkat. Hackeři mohli získat neoprávněný přístup k informacím o účtech až 250 tisíc uživatelů. O hackerském útoku na své počítače dnes rovněž informoval americký deník The Washington Post, v průběhu týdne si pokusů o nabourání všimnuly redakce novin The New York Times a Wall Street Journal.

Společnost rozeslala upozorňující e-maily všem uživatelům, u nichž existuje podezření, že jejich osobní data, jako je uživatelské jméno, heslo či e-mailová adresa, mohla být v souvislosti s útokem zneužita. V zájmu bezpečnosti proto Twitter všem napadeným jejich stará hesla k účtům resetoval a vyzval je ke zvolení nového.

Mluvčí Twitteru Jim Prosser řekl, že vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemůže spekulovat o původu útoků. Podle něj nic neukazuje na to, že byla ohrožena hesla uživatelů. Vedení Twitteru při pátrání po pachatelích spolupracuje s americkou vládou a policií.

„Tento útok nebyl dílem amatérů a nemyslíme si, že šlo o izolovaný incident,“ uvedl Twitter, který umožňuje přijímat a vysílat krátké zprávy o 140 znacích. „Útočníci byli mimořádně vyspělí a domníváme se, že podobným způsobem byly nedávno napadeny další společnosti a organizace.“ 

Hackerskému útoku čelila i americká média

I americký list The Washington Post dnes vyrukoval s podezřením, že jeho počítače mohly čelit útoku čínských hackerů, snažících se zřejmě odhalit informační zdroje amerických zpravodajských médií. Pokus o infiltraci byl odhalen již předloni, není však jasné, zda hackeři, kteří do počítačové sítě pronikli zřejmě už v roce 2008 či 2009, uspěli.

„Jako jiné zpravodajské společnosti čelíme hrozbám v oblasti počítačové bezpečnosti. V tomto případě jsme spolupracovali s (bezpečnostní společností) Mandiant, abychom odhalili, vyšetřili a rychle napravili situaci na konci roku 2011. Podnikli jsme řadu opatření, abychom se ochránili před pokračujícími útoky,“ uvedla mluvčí listu Kris Corattiová.

Ilustrační foto
Zdroj: imago stock&people/ČTK

Popřela také zprávy, podle nichž list při eliminaci hrozby spolupracoval i s Národní bezpečnostní agenturou a ministerstvem obrany. Sami redaktoři se o ohrožení dozvěděli až nyní, nicméně zpravodajové v Číně se špehováním počítají.

O útocích, připisovaných čínským hackerům, tento týden informovaly i listy The New York Times a Wall Street Journal. Čínské velvyslanectví ve Washingtonu i úřady v Pekingu se zdržely vyjádření, od útoků se však distancovalo čínské ministerstvo obrany. 

Vydáno pod