BBC plánuje masivní propouštění, novináři protestují

Londýn - Novináři britské veřejnoprávní stanice BBC zahájili 24hodinovou stávku. Protestují proti nucenému propouštění, které se má týkat asi třicítky novinářů. BBC pro ně hledá jiné pracovní pozice, někteří ale o práci nejspíš přijdou. Společnost oznámila, že kvůli úsporám plánuje do roku 2015 zrušit asi dva tisíce míst. Vysílání pokračuje, některé pořady jsou ale přerušeny či omezeny.

Rozhlasová stanice Radio 5, která nepřetržitě vysílá zpravodajské pořady, vysílala od půlnoci až do rána pouze předtočené pořady. Ranní televizní zpravodajství Snídaně s BBC vysílalo pouze s jedním moderátorem a rovněž s mnoha předtočenými příspěvky. Podle londýnského zpravodaje ČT Ivana Kytky stávkují stovky zaměstnanců BBC. Reportéři se shromáždili před budovou BBC v centru Londýna i na dalších místech země.

Odbory tvrdí, že ohroženo je nyní asi dva tisíce pracovních míst, ačkoliv od roku 2004 už bylo z BBC propuštěno kolem sedmi tisíc lidí. Propuštění pro nadbytečnost podle odborářů hrozí lidem prakticky ze všech součástí BBC, včetně zahraničního vysílání World Service. Větší počet pracovních míst z uvedených 2000, která by podle odhadu odborářů mohla být zrušena, patrně zanikne přirozeným způsobem. To znamená tak, že zaměstnanci budou postupně odcházet do důchodu anebo odejdou z vlastní vůle. Z donucení má odejít kolem 30 lidí.

Vedení BBC stávka mrzí, propouštět se ale nepřestane

Vedení BBC uvedlo, že kroky odborářů je zklamaly. Nic to prý ale nezmění na tom, že podnik musí najít další úspory, což se neobejde bez snižování počtu zaměstnanců. BBC je největší zpravodajskou organizací na světě, nyní zaměstnává asi 23 tisíc lidí. Generální tajemnice NUJ Michelle Stanistreetová řekla, že špatná rozhodnutí manažerů BBC vedou k tomu, že se zhoršuje kvalita novinářské práce.

Stávka v BBC už se v minulosti konala víckrát. V roce 2010 se stávkovalo kvůli změnám v penzijním připojištění. BBC je financována téměř výhradně z peněz daňových poplatníků. V roce 2010 vláda výši poplatku na šest let zmrazila, což vedení BBC přimělo hledat úspory uvnitř firmy.

Rozhovor s Janem Jůnem (zdroj: ČT24)