ČT modernizuje web: Nová hlavní stránka, „návrat v čase“ a náhledy v iVysílání

Praha - Česká televize (ČT) přichází za diváky prostřednictvím nové hlavní stránky www.ceskatelevize.cz. Hlavním cílem změny je postupná modernizace webu, která by měla reflektovat měnící se návyky moderních diváků i překotný vývoj technologií.

Nová hlavní stránka je virtuální vstupní branou do České televize a měla by divákům pomoct lépe se orientovat v široké nabídce této instituce. Aniž by museli dlouze hledat, měli by rychle najít to nejzajímavější, co pro ně v danou chvíli ČT má. Tým divize ČT Nová média, který ji připravoval, dbal hlavně na divácký komfort, praktičnost a intuitivnost. Pro hekticky žijící diváky je každá úspora času při hledání cenná, a i to měli tvůrci na zřeteli.

Dalším důvodem změny je, že lidé stále častěji přistupují na weby z různě velkých zařízení – ze stolních počítačů, tabletů či mobilů. „Nový web je postaven na bázi tzv. responsivního webdesignu – jinými slovy v každém zařízení, ať je jakkoli velké, se zobrazení stránky přizpůsobí jeho tvaru,“ vysvětluje autor grafického konceptu, hlavní kreativní manažer divize ČT Nová média Zdeněk Lanc.

Divákům z dění v ČT nic neunikne

Nová hlavní stránka je kratší než ta dosavadní a snaží se efektivně pracovat s prostorem. Systém „karet“ složených z osmi polí, které lze promítat jednu po druhé, přináší možnost vybrat to nejlepší za celou ČT i za jednotlivé stanice. 

  • Nová homepage ČT - karta pro ČT1 zdroj: ČT24
  • Nová homepage ČT - karta pro ČT sport zdroj: ČT24

„Mění to úplně i způsob redakční práce s touto stránkou. Česká televize je velmi živý organismus a diváky eminentně zajímá, co se chystá, informace o tvářích ČT, vše, na čem se pracuje. Šéfeditoři newsroomu Nových médií postupně aktivně oslovují jednotlivé tvůrce v televizi a tito budou mít příležitost ukázat, co je u nich nového. Výsledkem by měl být vlastně nikdy nekončící a stále aktualizovaný atraktivní 'webový magazín' o dění v České televizi a o pořadech, které vysíláme,“ říká ředitelka divize ČT Nová média Pavlína Kvapilová. Součástí nového prostředí budou i portréty osobností České televize, chaty, rozhovory nebo videa ze zákulisí.

Výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl byl dnes hostem chatu na portálu ČT24. Přečtěte si odpovědi na vaše otázky ohledně nového přístupu ČT k vysílání o kultuře.

Už žádné zmeškané góly nebo zásadní prohlášení

ČT dnešním dnem spouští také dvě praktické novinky v iVysílání. Jednou z nich je funkce „návrat v čase“. Díky ní bude možné vrátit se v živém webovém vysílání až o 3 hodiny zpátky. „Funkce Timeshift se může hodit, třeba když zmeškáte začátek zásadního zápasu nebo si chcete dobře poslechnout určitou pasáž rozhovoru. Jen si překliknete zpět a pak se třeba zase vrátíte do živého okamžiku,“ vysvětluje Pavlína Kvapilová.

1. března bude tato novinka nasazena na všech streamech ČT24, příští týden pak přibude poprvé v pondělí u sportu a postupně u ostatních kanálů. Kromě toho také diváci uvidí funkci náhled ve videích. Ta umožní v dlouhém videu vidět postupně obrázky jednotlivých scén, což velmi usnadní orientaci. Hledání na webu ČT bude vůbec jednodušší - divákům ho usnadní nabídka nejčastěji hledaných pořadů hned při otevření vyhledávacího pole.  

ČT na tuto první fázi naváže letos dalšími významnými inovacemi webu. Na podzim bude spuštěn nový web dětského kanálu a také nové verze webů ČT24 a ČT sport.