BBC začala vysílat zprávy z největšího komplexu v Evropě

Londýn - Britská stanice BBC od pondělka šíří své zprávy z jednoho z největších vysílacích komplexů světa. V rámci velkého stěhování, které má veřejnoprávní stanici ušetřit náklady, se sem na jedno místo přesunulo více než dva a půl tisíce novinářů. Předtím bylo televizní centrum mediální korporace situováno na západě metropole. Vybudování sídla s názvem BBC Broadcasting House v srdci Londýna přišlo na jednu miliardu dolarů. Jak vypadá nový společný newsroom, se můžete podívat na videu na konci článku.

Peníze investované do největšího zpravodajského komplexu v Evropě se však podle představitelů společnosti vyplatí. Poprvé v historii BBC budou na jednom místě, v rámci jediného newsroomu, zpravodajský obsah společně vytvářet pracovníci televizního, rozhlasového i on-line vysílání. Celkem Broadcasting House (Vysílací dům) pojme přibližně šest tisíc lidí, tedy asi třetinu všech zaměstnanců pracujících pro tuto korporaci.

Ilustrační foto
Zdroj: Jeff Overs/BBC/Getty Images

Bývalý komplex označovaný jako Television Centre BBC prodala za asi 200 milionů liber (víc než 6,4 miliardy korun). Po rekonstrukci zde vzniknou kanceláře, hotely, byty a kino. Televizní studia, ve kterých vznikly kultovní seriály, jako jsou Monty Pythonův létající cirkus či Hotýlek, budou od roku 2014, kdy budou dokončeny nezbytné opravy, znovu k dispozici k natáčení. Najmout si je znovu bude moct třeba právě BBC. TV Centre bylo postaveno v roce 1960, první zprávy odtud BBC vysílala o devět let později. Část komplexu, který svým tvarem připomíná koblihu, je chráněná.

Do staronového sídla v Broadcasting House se už v polovině minulého července přesunulo rozhlasové vysílání BBC pro zahraničí. Po více než sedmdesáti letech tak BBC World Service vysílající v 27 jazycích pro 160 milionů posluchačů opustilo neméně slavné a tradiční sídlo Bush House. Kompletně se britští veřejnoprávní novináři chtějí přestěhovat do roku 2015. Část z nich přesto bude stále pobývat v tzv. MediaCityUK, které leží v Salfordu nedaleko Manchesteru.

Cílem všech přesunů je, aby televize kvůli stále přísnějším podmínkám financování snížila vlastnictví nemovitostí o 30 procent. V říjnu 2010 britská vláda prohlásila, že koncesionářské poplatky budou zmrazeny na šest let.