Jay Leno končí v The Tonight Show

Washington - Legendární moderátor Jay Leno potvrdil, že končí v pořadu The Tonight Show, který vysílá stanice NBC. Proslulou show, kterou v roce 1992 převzal po Johnnym Carsonovi, opustí Leno příští rok na jaře, tedy po 22 letech. Pořad po něm bude moderovat mladý herec a komik Jimmy Fallon.

„Blahopřeji, Jimmy. Doufám, že jsi tak šťastný jako já a vydržíš v téhle práci, dokud nezestárneš. Kdybys mě potřeboval, budu v garáži,“ vzkázal svému nástupci Leno. 

Výměna na lukrativní moderátorské židli se dlouho očekávala. Lenovi měla vypršet za rok na podzim smlouva, odborníci proto odhadovali, že jeho výměna je jen otázkou času. V poslední době se navíc v médiích objevovalo Fallonovo jméno jako jeho nástupce.

Dvaašedesátiletý Leno je zastáncem spíše tradiční formy moderování, naopak Fallon využívá častěji internet a sociální média, a prý tak nabízí mnohem současnější a různorodější druh zábavy, napsal Times. NBC se podle CNN nelíbilo, že Leno v poslední době přicházel zejména o mladší diváky, kteří sledují konkurenční pořady.   

Slavná show přitom televizi docela slušně vydělávala a Leno ji dlouhou dobu dokázal udržet v prime time na slušné sledovanosti. Podle The New York Times pro televizní stanici dokázal vydělat 25 až 40 milionů dolarů.

Leno zpovídal ve své show amerického prezidenta, slavné herce i herečky. Mezi hosty se objevili i Češi, např. modelka Karolína Kurková nebo rybář Jakub Vágner. V jednom z dílů si Leno všiml i teď už bývalého českého prezidenta, když komentoval video, na kterém Václav Klaus krade v Chile pero.