Havlíčkem Borovským se stal Němeček, křepelku získal Fila

Havlíčkův Brod - Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2012 získal Tomáš Němeček z Lidových novin. Porota v čele s Martinou Riebauerovou ocenila jeho objevné články o právu a s nadhledem psané komentáře. Držiteli Novinářské křepelky, ceny pro novináře do 33 let věku, se stali Daniela Vrbová z Českého rozhlasu a Kamil Fila z Respektu.

„Cenu Karla Havlíčka Borovského považuji za nejdůležitější, protože jsem toto profesní ocenění dostal od kolegů novinářů,“ reagoval na své ocenění Němeček. Část finanční odměny související s cenou předal na místě starostovi Havlíčkova Brodu jako příspěvek místním maturantům.

Takzvaná vymahatelnost práva, na niž si mnozí lidé stěžují, je podle Němečka v Česku v porovnání s ostatními evropskými zeměmi na poměrně dobré úrovni. „Přispívá k tomu nástup nové generace soudců, která nemusí být nová věkem, ale spíš mentalitou. Ať už je to předseda Nevyššího správního soudu, nebo docela dobře složený Ústavní soud, k lepšímu se mění i složení krajských soudů,“ dodal Němeček.

Tomáš Němeček už v roce 2004 získal Cenu Ferdinanda Peroutky, je také držitelem ceny Citibank Excellence in Journalism Award za ekonomický článek roku 1999, má i Novinářskou cenu 2011 udělovanou nadací Open Society Fund za rozhovor s Václavem Havlem.

Další ocenění? Fila, Vrbová a Petránek

Mezi mladými novináři byli ocenění filmový kritik Kamil Fila, jenž nyní působí v časopise Respekt, a rozhlasová novinářka Daniela Vrbová. „Vrbová přesvědčila porotu vysoce profesionální a zároveň velmi invenční několikaletou prací především na stanici Český rozhlas 6, Fila byl oceněn za hluboký pohled na to, co vidíme na stříbrném plátně,“ uvedla Helena Hájková z pořádající Nadace Český literární fond.

Letos poprvé udělila nadace také Cenu Opus Vitae za dosavadní novinářskou činnost. Za ryzí novinařinu, obdivuhodný rozhled a životní nezmarství se jejím držitelem stal novinář a komentátor Jan Petránek - před rokem 1968 působil v Československém rozhlase, posléze se stal signatářem Charty 77 a přispíval do samizdatových Lidových novin. Novinářské práci se věnuje i po odchodu do důchodu roku 1993. „Dokud budu dýchat, budu dále pracovat. Můj pracovní týden má sedm dnů, pracuji od rána do večera a často i v noci,“ řekl Petránek.

Jan Petránek je také blogerem webu ČT24 - přečtěte si víc.

Nadace rozhoduje o výročních cenách za mimořádná díla umělecké, vědecké a novinářské tvorby. Novinářskou cenu udělila pošestnácté, od roku 2000 v Havlíčkově Brodě. Novinářské ceny uděluje správní rada nadace na návrh odborné poroty, v níž vedle Riebauerové letos zasedli Daniela Drtinová, Miroslav Konvalina, Jaroslav Spurný, Jan Šmíd, Jiří Pehe, Michal Komárek, Lukáš Jelínek a Libor Dvořák. Hlavní novinářskou cenu nadace dotuje 50 000 korun. S Novinářskými křepelkami, které předává město Havlíčkův Brod a kraj Vysočina, je spojena symbolická částka 3 333 korun.