Tweet roku poslal falešný Schwarzenberg

Praha - Falešný Karel Schwarzenberg zabodoval v prvním ročníku soutěže o nejlepší Tweet roku. Internetové veřejnosti se na sociální síti Twitter nejvíce líbil příspěvek: „S tureckou delegací jsem dnes musel jednat na chodbě. Slavnostní sál mi zabrala slečna Zemanová se spolužáky.“ Vytvořil jej tajemný autor stojící za parodickým účtem @schwarzenbergk, který sleduje více než 20 000 příznivců. Tzv. „falešného knížete“ zároveň veřejnost zvolila Účtem roku.

V další kategorii hlasovala veřejnost o Medium roku na českém Twitteru. První cenu získal časopis 100+1 zahraniční zajímavost, jehož fanoušci ve finále předstihli informační zdroje jako ČT24, Aktuálně.cz nebo TyInternety.cz.

V ostatních pěti kategoriích rozhodovala odborná porota. O vyrovnanosti svědčí více prvních míst ve dvou kategoriích. O titul Objev roku se podělili tři nováčci českého Twitteru - podnikatel Andrej Babiš, moderátor Českého rozhlasu Martin Veselovský a sportovní komentátor České televize Robert Záruba.

Osobnost roku přinesla vítězství komentátoru Hospodářských novin Jindřichu Šídlovi. Ten nedávno získal například také novinářskou cenu Nadace Open Society Fund Praha za nejlepší komentář roku. Událostí roku se staly prezidentské volby.

Klání o Firemní účet vyústilo v první místa pro Air Bank a internetové knihkupectví Martinus.cz. Porota se také dívala, jak komunikují nekomerční subjekty a hledala vítěze kategorie Účet veřejného sektoru. Zvítězila agentura CzechTourism.

Cílem ankety bylo upozornit na sociální síť Twitter, která svým uživatelům slouží jako zdroj zábavy, inspirace, ale také rychlých informací o událostech, a začíná tak zčásti nahrazovat tradiční média. Počet českých a slovenských uživatelů Twitteru se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o zhruba 50 000 na 161 200 aktivních účtů. První český účet na Twitteru vznikl v roce 2006.