Řecký premiér navrhuje tak trochu obnovit veřejnoprávní vysílání

Atény – Obnovit s malým počtem žurnalistů vysílání veřejnoprávního zpravodajství dnes jako ústupek koaličním partnerům nabídl řecký premiér Antonis Samaras. Stalo se tak několik hodin poté, co Evropská vysílací unie (EBU) vyzvala řeckou vládu, aby změnila rozhodnutí ukončit z úsporných důvodů vysílání veřejnoprávní televize a rozhlasu ERT a aby co nejdříve zajistila jeho opětovné spuštění. Vládním socialistům ale premiérův částečný ústupek nestačí.

Podle Samarase by likvidátor ERT mohl zřídit za podpory všech stran výbor, který by najal menší okruh pracovníků, takže by vysílání zpravodajství mohlo hned začít. Dodal, že očekává od koaličních partnerů, kteří žádají okamžitě obnovit vysílání ERT, „odpovědný“ přístup k jeho návrhu.

Socialistická strana Pasok, která je jednou ze stran tříčlenné koalice, ale premiérův návrh označila za neuspokojivý. Restrukturalizaci ERT podporuje spolu s Pasokem i další z vládních stran Demokratická levice (DIMAR), vysílání ale také nechtěla zastavit.

Řecká vláda rozhodla o odpojení ERT v úterý kvůli úsporným opatřením, v jejichž důsledku je nyní bez práce všech 2 656 zaměstnanců. Řeckem se ve čtvrtek na protest proti tomu přehnaly stávky, zejména v dopravě. V sídle ERT na předměstí Atén pokračuje od vypnutí signálu okupační stávka zaměstnanců společnosti, kteří prostřednictvím internetu a satelitního signálu pokračují v přímých přenosech z místa.

K výzvě vysílací unie, kterou dnes v Aténách oznámil šéf EBU Jean-Paul Philippot, se připojila většina evropských televizních a rozhlasových společností včetně České televize a Českého rozhlasu. ČT dnes oznámila, že sdílí velké znepokojení EBU a jejích členů nad náhlým rozhodnutím řecké vlády ukončit vysílání veřejnoprávní televize a považuje ho za velmi vážné ohrožení svobody projevu a nezávislosti veřejnoprávních médií, které jsou ve svobodných společnostech jedním z klíčových pilířů demokracie.