Microsoft uvádí na trh novou verzi systému Windows 8

New York - Americký softwarový gigant Microsoft dnes začíná prodávat po celém světě počítače a instalační disky s novou verzí svého operačního systému Windows 8. Verze Windows 8.1 odpovídá na stížnosti uživatelů na dramaticky změněný systém, jímž firma před rokem reagovala na rozmach tabletů. Vrátí se především tlačítko „start“, na jehož zrušení si uživatelé stěžovali nejvíc.

Už od čtvrtka si mohou uživatelé Windows 8 bezplatně stahovat novou verzi přes on-line prodejnu Windows Store, předběžnou verzi systému Windows 8.1 zpřístupnila firma uživatelům koncem června.

Systém Windows 8 má překlenout mezeru mezi tablety a osobními počítači, kde Microsoft tradičně dominuje. Systém klade důraz na ovládání pomocí dotykových obrazovek na úkor klávesnice a myši. To řadě spotřebitelů přineslo potíže s ovládáním, což by měla řešit právě verze Windows 8.1.

Nové tlačítko „start“ bude fungovat jinak než před Windows 8. Jeho stisknutím se uživateli nezobrazí seznam programů, ale nové rozhraní rozdělené do segmentů s jednotlivými programy, které se otevírají dotykově. Uživatel ale bude moci na kratší dobu toto rozhraní obejít a zůstat v tradičním režimu, což pomůže firemním zákazníkům, kteří nechtějí kupovat pro každého zaměstnance dotykový monitor.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows stále využívá většina osobních počítačů. V poslední době ale firma zaostává za konkurenty, jako je Apple nebo Google, kteří ji předstihli na poli stále populárnějších tabletů a chytrých telefonů. Výzkumná společnost IDC minulý měsíc předpověděla, že v letošním čtvrtém čtvrtletí se poprvé prodá ve světě více tabletů než osobních počítačů.

V letošním prvním čtvrtletí tvořily tablety se systémem Windows pouze necelá čtyři procenta trhu. Trhu tabletů dominují iPady od Applu a přístroje se systémem Android. Microsoft minulý měsíc představil novou generaci svého tabletu Surface.