V kůži televizních rosniček: Bezdomovci budou moderovat Počasí

Praha – Bezdomovci si vyzkouší práci televizních rosniček a ve vybraných dnech se objeví jako moderátoři zpráv o počasí. Česká televize tak chce upozornit na problémy bezdomovectví a ohrožení sociálním vyloučením. Součástí kampaně je i upozornění na další aktivity, do kterých se může veřejnost zapojit. Bezdomovci ale nebudou mluvit jen o předpovědi. Zmíní také například to, jaký vliv má počasí na život v ulicích, a s veřejností se podělí o další postřehy z jejich perspektivy. Více o kampani na podporu lidí bez domova na stránkách DivaDno.

Lidé ohrožení sociálním vyloučením a bezdomovectvím se objeví v rámci projektu neziskové organizace DivaDNO místo klasických rosniček v televizním zpravodajství o počasí ve vysílání Studia 6 Víkend během následujících čtyř sobot a nedělí. Po odvysílaných vstupech s předpověďmi počasí pak budou ještě hosty Studia 6 Víkend a moderátor je vyzpovídá na téma nových zkušeností s televizním vysíláním, jejich životních peripetií a především snahy se z nepříznivé situace dostat.

Počasí z ulice - bezdomovci moderují počasí (zdroj: ČT24)
  • „Velmi si vážím toho, že Česká televize věnuje úsilí, čas a prostor ve svém vysílání problematice bezdomovectví a že podpořila záměr celého projektu, kterým je v první řadě skutečná pomoc lidem, kteří o ni stojí,“ říká místopředseda sdružení DivaDNO Jan Malec.

Manažerka charitativních aktivit České televize Michaela Fričová:

„Projekt by měl být pro lidi bez domova hlavně motivační, ale také jim přinese konkrétní pracovní zkušenosti a příležitost ukázat, že o šanci na uplatnění skutečně stojí. Jedním z cílů je totiž bořit u veřejnosti obavy, že případná pomoc těmto lidem nebude plně využita a že lidé bez domova nemají sami snahu dostat se zpět do normálního života.“

Česká televize věří, že lidem bez domova může zapojení do vysílání mimo jiné pomoci v jejich cestě z bludného kruhu bezdomovectví. Nejde pouze o charitu, ale o moderní formu sociálního přesahu v televizním vysílání. Mezi prvními se na obrazovce objeví pětačtyřicetiletý Petr Bláha, jehož příběh přibližuje jeden z medailonů níže. Za vstupy budou bezdomovci náležitě finančně oceněni.

  • „Věřím, že tento originální projekt, který svou myšlenkou zcela souzní s posláním televize veřejné služby, zaujme širokou veřejnost, přispěje k celospolečenské debatě o problému sociálního vyloučení a v neposlední řadě podpoří ty, kteří stojí o svou druhou šanci. Rádi bychom v podobných charitativních projektech, které mají šanci ve společnosti rezonovat, pokračovali i do budoucna,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Bezdomovecký moderátor počasí v ČT Petr Bláha

Příběh pětačtyřicetiletého Petra Bláhy, původní profesí zámečníka, by se dal nazvat příznačným – poté, co svou zálibu ve hře na automatech přestal mít pod kontrolou, se mu rozpadla rodina a začala jeho dlouhá cesta dolů. Po rozvodu se snažil rozjet podnikání ve stavebnictví, ze záměru mu však zůstaly pouze dluhy, které vyústily v exekuci. Odtud už byl jen krůček k tomu, aby v roce 2002 přišel o byt a ocitl se na ulici. Z Krupky u Teplic, kde do té doby žil, se pak vydal do Prahy, kde začal prodávat Nový Prostor. Na ulici byl až do roku 2010. Boj o důstojný život ale nevzdal. Dnes se snaží využít jakékoli pracovní příležitosti, vychovává tříletou dceru, kterou má se svou druhou ženou, a rád by, jak říká, svému okolí ukázal, že v něm přeci jenom něco je.

Bezdomovecký moderátor počasí v ČT Emil Jíra

Šestapadesátiletý Emil Jíra, v současné době s hlášeným bydlištěm na městském úřadu Prahy 1, vystudoval střední průmyslovou školu dopravní. Pracoval v několika zaměstnáních, v roce 1984 se oženil, narodil se mu syn. Později ho však kombinace rozvodu a psychického onemocnění v roce 1999 přivedla na ulici, kde žije doteď. Mnoho let přespává po různých ubytovnách, azylových domech nebo squatech. Před 12 lety ho srazilo auto, z nehody se dlouho zotavoval. Následně mu byl přiznán invalidní důchod. Vidinu práce už sice vzdal, účast v projektu si ale ujít nenechal. „Je to pro mě skvělá příležitost, ještě se necítím na roli důchodce, který v parku krmí ptáčky,“ říká.

Bezdomovecký moderátor počasí v ČT Jan Verteleckyj

Příběh sedmačtyřicetiletého Jana Verteleckého začíná nedokončeným studiem zahradnického učiliště. V šestnácti letech odešel z domova a začal žít na ubytovně, o dva roky později už z něj byl alkoholik. S tím přišly i krádeže a další trestná činnost, která vedla v jeho dvaceti letech k prvnímu výkonu trestu. Od té doby se do vězení vrátil ještě několikrát, naposledy před třemi lety. Na ulici je od svých 22 let. Než dosáhl plnoletosti, zplodil dceru, ke které se nikdy oficiálně nepřiznal, dodnes se s ní ale pravidelně stýká. Před osmi lety se oženil a převzal příjmení své ženy, původem z Ukrajiny. Dnes žijí odděleně. Jan prodává Nový Prostor, dostává příležitostné brigády a nedávno dokončil kurz pracovníka v sociálních službách. Žije na ubytovně a snaží se vyvarovat se alkoholu.

Bezdomovecký moderátor počasí v ČT Jan Kuchta

Jan Kuchta přezdívaný Attila se narodil v roce 1976. Vystudoval chovatelství zvířat, své profesi se ale nikdy nevěnoval. Začal pracovat v bezpečnostní agentuře, pak využíval možnosti různých brigád. V roce 1994 se mu narodil syn, který zemřel záhy po narození. O pár let později se mu narodil druhý syn, který však zemřel ve třech letech na rakovinový nádor. Po této tragédii se Janovi rozpadl vztah, rezignoval na všechno a skončil na ulici. Za nějakou dobu se odstěhoval za rodinou na Moravu, kde začal pracovat jako horník. Kvůli vážnému úrazu strávil dva roky v nemocnici. Po zotavení odešel do Prahy, kde se opět protloukal ulicí. Noclehy si zajišťoval na ubytovnách a v azylových zařízeních. V současnosti pracuje u jednoho výrobce automobilů a s přítelkyní plánuje na příští rok svatbu. Bydlí spolu v bytě bez elektřiny a plynu, hledají proto jiný pronájem.

Bezdomovecký moderátor Miloš Kouba

Šestatřicetiletý vyučený zedník, který se svým řemeslem ale nikdy neživil, začal žít na ulici už v 18 letech. Po neshodách doma se nejprve přestěhoval k tehdejší přítelkyni, později začal cestovat z místa na místo bez stálé střechy nad hlavou. Chtěl si podle svých slov užívat života bez všeho, co by ho svazovalo, chtěl vyzkoušet, jaké to je žít bez peněz pouze jako přírodní člověk. Tento přístup k životu si utvrzoval u svých přátel, kteří žili jako on. „Byli jsme zkrátka pankáči,“ shrnuje Miloš Kouba. Jednu dobu patřil i k fotbalovým hooligans. Jak říká – na ulici je člověk jednou nohou v kriminále pořád. Po 15 letech bez střechy nad hlavou a s nejrůznějšími problémy se rozhodl se svým současným životem něco udělat. Druhou šanci dostal v Ateliéru Alf, společnosti, která nabízí vzdělávací kurzy nových technologií, kde začal pomáhat a pracovat jako recepční. V současné době stálou práci nemá, ale chodí na nejrůznější brigády. Bydlí u kamaráda muzikanta v bytě a snaží se podle svých slov sekat dobrotu. Rád by se naučil hrát na kytaru a na bicí a hrál v nějaké kapele.

Bezdomovecké moderátorka Helena Kracíková

Pohnutý příběh pětatřicetileté Heleny Kracíkové, původem ze slovenské vesnice Šahy u Levic, začal v jejích 16 letech, kdy se po neshodách s rodiči rozhodla odejít z domu. Z malé vesničky u maďarských hranic se přesunula do Bratislavy, kde vydržela 4 měsíce. Pak už přišla Praha. Po několika dnech se dostala do vlivu organizované skupiny, která ji odvezla do Teplic a nutila k prostituci. Když se jí podařilo utéct, zamířila zpátky do Prahy, kde se opět protloukala na ulici. Když jí bylo 22 let, oslovil ji kolemjdoucí s nabídkou pomoci. Zanedlouho se za něj vdala a v krátkosti na to porodila dceru. Vztah ale nevydržel, rozvod přišel po čtyřech letech. Vzhledem k tomu, že se tím opět octila na ulici, zůstala dcera u otce. Druhou dceru měla o pár let později se svým tehdejším přítelem. Ani tento vztah nevydržel a druhá dcera se ocitla v dětském domově. I když s ani jednou ze svých dcer nežije, pravidelně je dodnes navštěvuje. Se svou nepříznivou situací se snaží se střídavými úspěchy bojovat. Snaží se hledat práci, ale je to podle jejích slov obtížné, když v ní lidé nevidí snahu pracovat, ale pouze sociální případ.

Bezdomovecká moderátorka Zdena Kočková

Pouze sedmadvacetiletá Zdena Kočková, původem z Brna, žije už téměř polovinu svého života na ulici. Ještě na učilišti na cukrářku otěhotněla a porodila dceru. Měla problémy s drogami, což přinášelo život na hraně – podvody a krádeže, díky nimž se ocitla ve vazbě. Od té doby se o dceru stará její matka. Ani po skončení vazby se totiž nedokázala vrátit domů, zůstala žít v Praze na ulici. V současné době je ve čtvrtém měsíci těhotenství. Dítě čeká s přítelem, který byl odsouzený na 15 let. Nebyla si jistá, zda si dítě nechá, ale bere ho jako svou šanci začít znovu. Za svou první dcerou, které je dnes 12 let, jezdí čtyřikrát měsíčně a každý den si s ní telefonuje. Snaží se najít práci, s nástupem zimy už nespí ve stanu, ale noci tráví v noclehárně.

Bezdomovečtí moderátoři
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Na partnerském projektu bude Česká televize spolupracovat formou poutavé a moderní sociální kampaně ve dnech 22. 11. 2013 – 9. 12. 2013. Součástí kampaně bude i zapojení dalších pořadů České televize, v nichž se bude problematika bezdomovectví a sociálního vyloučení otevírat. Ve zpravodajských a publicistických pořadech se budou objevovat aktuální informace o životě a lidech na ulici, o osobách ohrožených či postižených sociálním vyloučením a jeho příčinách.

Projekt navazuje na evropskou sociální kampaň Days Of Hope, která byla na začátku letošního roku realizována v několika evropských zemích (např. Holandsko, Švýcarsko, Německo, Rumunsko nebo Rusko) a vzbudila velký společenský ohlas. Česká televize bude v rámci projektu vysílat také sbírkový spot na podporu organizace, která lidem bez domova zajišťuje jídlo a nocleh.

Podívejte se, jak projekt probíhal v jiných zemích:

Rumunsko - http://www.youtube.com/watch?v=o0MvFXCaLRY

Rusko - http://www.youtube.com/watch?v=UwUCho7_kiw

Švýcarsko - http://www.youtube.com/watch?v=84ve67pRv1c

Německo - http://www.youtube.com/watch?v=wWCruwda3oI

Vydáno pod