Digitalizace přinese nové televizní formáty

Praha – Digitalizace televizního vysílání je velkým tématem posledních let. A vlastně i tématem let příštích. Chystá se totiž zavedení nového formátu, který by měl zlepšit kvalitu obrazu a uvolnit prostor pro vznik nových stanic. Podle Českého telekomunikačního úřadu by se to mohlo stihnout do pěti let.

Jasnější barvy, lepší rozlišení i zvuk slibuje nový standard televizního vysílání DVB-T2. Nová technologie nabídne více místa pro programy s vysokým rozlišením obrazu, a to včetně těch placených. Umožní také těsně propojit vysílání s internetovým obsahem. „Určitě by to dávalo šanci rozšířit nabídku. Pro Českou televizi by určitě vznikla možnost zprovoznit nějaké další kanály,“ popsal generální ředitel ČT Petr Dvořák. 

Diváci si ale na slibovaný lepší obraz a zvuk musí počkat. Budou ho mít nejdříve za dva až pět let. „Teď nás čeká rozvoj digitální televize, v delší perspektivě pak další televizní formáty a pak televize s velmi vysokým rozlišením tzv. ultra HD,“ popsal trend Pavel Dvořák, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu. 

Lidé k vyššímu standardu budou potřebovat pravděpodobně nové televize, kterých je na trhu zatím minimum. „Musí dojít k samovolné obměně televizí. Je samozřejmě snaha o to, aby se prodávaly jen televize, které budou mít příslušné přijímací zařízení pro DVB-T2,“ uvedl Pavel Dvořák z ČTÚ. Budoucí přechod na DVB-T2 by neměl omezovat diváky. Vysílání v současné a nové digitální síti by mělo být totiž souběžné a přechod na vyšší standard dobrovolný a přirozený.