Další mediální obchod. Křetínský koupí vydavatele Blesku

Praha – Na českém trhu se chystá další obří mediální obchod. Skupinu Ringier Axel Springer CZ, která v Česku vydává bulvární deník Blesk, deník Sport či týdeník Reflex, zřejmě ovládne Daniel Křetínský, spolumajitel a šéf Energetického a průmyslového holdingu. Pokračuje tak odchod zahraničních mediálních skupin z českého trhu a jejich místo obsazují vlivní lokální podnikatelé. S informací přišel jako první server Motejlek.com.

Smlouva o prodeji je údajně těsně před uzavřením. Sám Křetínský, mimo jiné majitel fotbalového klubu AC Sparta Praha, na dotazy novinářů nereagoval, stejně jako ředitelka Ringier Axel Springer (RAS) v Česku Libuše Šmuclerová. Podle MF Dnes se Šmuclerová s Křetínským během posledních dvou měsíců několikrát sešla, výsledkem má být dohoda, že i nadále zůstane v čele vydavatelství. 

Nebude to však Energetický a průmyslový holding (EPH), který by vydavatelství převzal, ale Křetínský jako fyzická osoba údajně ve spolupráci s dalšími investory. Nejčastěji se skloňuje jméno spolumajitele skupiny J&T Patrika Tkáče, který je Křetínského společníkem také v rámci EPH. Právě J&T by Křetínskému mohla nákup financovat.

Hodnota mediální transakce by se měla podle MF Dnes pohybovat kolem 4,5 miliardy korun, za předpokladu, že jejím předmětem budou i aktiva na Slovensku. Na rozdíl od Česka má slovenská část velmi slušnou pozici na tamním internetu, bulvární Čas.sk je vůbec nejčtenějším internetovým deníkem v zemi, v tištěné podobě pak vydává noviny Nový čas. Českému vydavatelství se na internetu už tolik nedaří, největším zdrojem příjmů je bulvární Blesk. Jeho prodaný náklad však v posledních letech výrazně klesá. Od roku 2005 se snížil prakticky o polovinu.

O nákupu původně uvažoval Babiš 

Ringier Axel Springer je na prodej prakticky od začátku letošního roku. Zhruba před půl rokem firma potvrdila jednání s majitelem Agrofertu Andrejem Babišem, který však dal nakonec přednost vydavatelství MAFRA, které vydává mimo jiné deník MF Dnes a provozuje server iDNES.cz. 

Od té doby kolem vydavatele Blesku kroužila řada zájemců. Spekulovalo se například o bývalém šéfovi ČEZu Martinu Romanovi nebo uhlobaronech Pavlu Tykačovi a Janu Dienstlovi. Ve hře byl však údajně také jistý investor z Německa.

Vydáno pod