Zeman a Nymfomanka. Začíná Jasná řeč Josefa Chuchmy

Na programu ČT art dnes odstartuje nový kritický týdeník Jasná řeč Josefa Chuchmy. Známý publicista v něm bude spolu se svými hosty pravidelně reflektovat kulturní události uplynulého týdne. V prvním vydání se zaměří na film Nymfomanka a na fenomén vánočních prezidentských projevů. Premiéru sledujte na ČT art v pondělí 6. ledna od 23:05.

„Stáli jsme o formát týdenní kritické revue s výraznou osobností, který umožní věnovat se aktuálním tématům, jež jsou dostatečně relevantní, aby zajímavě naplnila 45 minut stopáže pořadu,“ vysvětluje výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

„Předložíme cestovní mapu“

„Budeme hovořit o událostech v soudobé tvorbě a umění, stejně jako o kulturních fenoménech, které hýbou dnešní společností. Chceme divákovi nabídnout inspiraci a orientaci v tom, co má, nebo naopak nemá smysl sledovat, čemu právě teď věnovat čas, energii a koneckonců i to, za co se vyplatí vydat peníze. Předložíme mu jakousi cestovní mapu, která vyznačí nejzajímavější směry současné kultury,“ popisuje svůj záměr Josef Chuchma.

Jasná řeč Josefa Chuchmy se ve svém prvním vydání bude zabývat aktuální premiérou filmu Nymfomanka Larse von Triera. Pozvání k diskuzi přijala Jindřiška Bláhová, kritička a šéfredaktorka dvouměsíčníku Cinepur, a kritik čtrnáctideníku A2 Antonín Tesař.

Obnovená tradice vánočních projevů v podání Miloše Zemana je druhým tématem prvního vydání Jasné řeči. Pořad zamíří na estetiku prezidentských projevů a na to, co vizuální stránka a styl říkají o jejich obsahu. Na téma řeč těla a význam mediálních obrazů hovoří herečka a pedagožka pražské AMU Noemi Zárubová, která se specializuje na psychologii gestiky a mimiky. Zkušený pohled i praktickou zkušenost nabídne i Ladislav Špaček, expert na společenskou etiketu a dříve mluvčí prezidenta Václava Havla.