Tři eurodebaty z Česka a jedna z Bruselu – volební servis pro diváky ČT

Praha – Volby do Evropského parlamentu se blíží a Česká televize v této souvislosti divákům - stejně jako vždy v předvolební době - nabídne speciální předvolební vysílání. Jeho součástí budou předvolební debaty z Prahy, Brna, Ostravy a Bruselu, tematická vydání pořadů Události, komentáře a Politické spektrum a rozhovory s lídry kandidátek v kontinuálním vysílání ČT24. Vrcholem vysílání bude Debata vítězů moderovaná Václavem Moravcem.

Eurodebaty ČT24

  • 30. 4. předvolební debata v Ostravě
  • 7. 5. předvolební debata v Brně
  • 14. 5. předvolební debata v Praze

Moderátorem předvolebních debat bude Václav Moravec.

Každé debaty se zúčastní vždy čtyři lídři kandidujících stran a hnutí. Celkem 12 hostů vybere ČT podle volebního potenciálu a současně neopomene váhu jednotlivých politických subjektů v hlavních orgánech zastupitelské demokracie. Při posuzování váhy bude brát v úvahu tradici politické strany, hnutí nebo koalice, velikost členské základny i významnost zastoupení v některé z komor Parlamentu České republiky. Pokud půjde o subjekt nový, ale podle průzkumů s mimořádně výraznou či mimořádně dynamicky se vyvíjející volební podporou, vezme Česká televize tuto skutečnost v úvahu. 

„Předvolebnímu vysílání přizpůsobíme také vybrané pořady ČT24. Lídři kandidátek se postupně prostřídají v pořadu Události, komentáře a desetiminutovém rozhovoru v odpoledním kontinuálním vysílání. Zástupci všech kandidujících subjektů budou mít možnost diskutovat také v pořadu Politické spektrum,“ uvedl zástupce šéfredaktora zpravodajství Čestmír Franěk s tím, že pořadí hostů určí čísla vylosovaná Státní volební komisí.

„Museli jsme vymyslet takový formát, aby uspokojil všechny politické strany a subjekty, které se budou ucházet o přízeň voličů. Tentokrát nám i oni vyšli vstříc. Je jich 39, takže náš předvolební prostor bude poměrně široký. Kromě speciálních formátů využijeme i stávající či přizpůsobené formáty,“ komentoval ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

Předvolební debata v Bruselu

Samostatným pořadem bude předvolební debata vysílaná v předvečer voleb do Evropského parlamentu 22. května z Bruselu. Jejími hosty budou klíčoví nepolitičtí zástupci České republiky v bruselské administrativě.

Debata vítězů

Vysílání završí v neděli 25. května od 20 hodin na ČT24 Volební studio. Jeho součástí bude debata vítězů moderovaná Václavem Moravcem.

Václav Moravec
Zdroj: ČT24/ČT

V předvolebním a volebním vysílání se Česká televize bude opírat o sociologický výzkum. V termínu od 16. 4. do 23. 4. jej budou na vzorku tři tisíce respondentů realizovat agentury Median a STEM/MARK. Jedním z jeho výstupů bude aktuální volební potenciál. Ten ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla hypoteticky získat v době sběru dat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří reálně zvažují její volbu a nevylučují účast u voleb.

„Volební potenciál odráží věrněji a komplexněji volební uvažování české populace v aktuální realitě velkého počtu váhajících a nerozhodných voličů než klasické takzvané single-response ukazatele, jako jsou například voličské preference či volební model,“ vysvětluje vedoucí výzkumu programu Renata Týmová. „Volební potenciál se osvědčil jako metodika předvolebního průzkumu už při vysílání před parlamentními volbami v uplynulém roce. Česká televize k němu přistoupila na základě doporučení Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejné mínění SIMAR,“ dodala.

Česká televize má ze zákona povinnost rovněž odvysílat takzvané předvolební spoty. Při počtu 39 politických subjektů by to mělo být celkem 14 hodin a jejich vysílání by mělo začít 16 dní před začátkem voleb.

Debata: Deset let v EU

Předvolební vysílání doplní debata s názvem Deset let v EU, kterou Česká televize odvysílá ze svého pražského studia u příležitosti 10. výročí vstupu ČR do EU. Diskuse se zúčastní předsedové současných politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Proběhne 23. 4.