Novinářská cena i pro tři novináře ČT

Praha - Novinářskou cenu za loňský rok převzalo 11 vítězů, mezi nimi redaktoři České televize, Českého rozhlasu, Respektu, Hospodářských novin, Práva a Literárních novin. V soutěži se utkalo celkem 400 příspěvků, v psané žurnalistice porota ocenila především méně známá či zřídka popisovaná témata. Reportéři ČT zaznamenali hned dva úspěchy - ocenění patří Daliboru Bártkovi a Jiřímu Vondráčkovi. Třetí oceněnou novinářkou České televize byla Daniela Drtinová za rozhovor s Michalem Haškem v pořadu Interview. Soutěž pořádá Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a společností NEWTON Media.

V kategorii Nejlepší reportáž zvítězila redaktorka Respektu Silvie Lauder s neznámými příběhy romského holocaustu. Cenu za nejlepší analyticko-investigativní příspěvek převzal její kolega Petr Třešňák za článek o zapomenutých zločinech třetího oddělení věznice ve Valdicích. Cenu za nejlepší rozhovor získal Michal Komárek z Literárních novin za interview o sebereflexi médií.

Další oceněné příspěvky se věnovaly hlavním politickým událostem roku. V kategorii Nejlepší komentář zvítězil redaktor Hospodářských novin Petr Honzejk se sérií příspěvků o prezidentu Zemanovi.

Ocenění za nejlepší audiovizuální rozhovor si odnesla bývalá redaktorka České televize Daniela Drtinová za interview s Michalem Haškem.

  • Vyjádření poroty: „Porota ocenila skvělou práci autorky se zdroji v přímém přenosu a velmi dobré přípravy rešerší editorského týmu pod vedením Jana Rozkošného. Mimořádně také oceňuje odvahu autorky zopakovat tu samou otázku jedenáctkrát, což se stalo, pokud je nám známo, od roku 1835 podruhé v dějinách žurnalistiky.“
Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

V kategorii Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek audiovizuální žurnalistiky zvítězil reportér ČT Dalibor Bártek, který více než rok sledoval kauzu obchodníka s nelegálním lihem Radka Březiny. Vše pak popsal ve speciálním vydání pořadu Reportéři ČT.

  • Vyjádření poroty: „Porota oceňuje kvalitní analyticko-investigativní práci a vyzdvihuje též celospolečenský dopad série reportáží, který přesahuje hranice České republiky. Autor se problematice věnoval dlouhodobě a důsledně. Porotci také oceňují kompaktnost jednotlivých reportáží, které tvoří pro diváka srozumitelný celek.“ 
Novinářskou cenu za rok 2013 si odnesl i Dalibor Bártek
Zdroj: Mlch Petr/ČTK

Česká televize získala i ocenění za nejlepší audiovizuální reportáž. Reportér Jiří Vondráček v ní popisuje zničení městečka Lauterbach při poválečném vojenském cvičení.

  • Vyjádření poroty: „Originální konfrontace archivního dokumentu s dnešním pohledem na poválečné zločiny je vynikajícím příspěvkem k pochopení peripetií moderních českých dějin. Autor zobrazuje zvrhlé rozhodnutí režimu zničit město, které stavěly celé generace. Porota oceňuje kombinaci archivních záběrů se schopností moderních technologií vizualizovat historii i pozitivní vyznění, především aktivity jednotlivců, kteří zachránili vzácný barokní oltář z obce, kde nezůstal kámen na kameni.“ 

Cenu Googlu za inovativní online žurnalistiku převzal Filip Rožánek z Českého rozhlasu, který převedl události srpna 1968 na sociální sítě, a v kategorii Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikatura zvítězil kreslíř Vladimír Renčín se sérií kreseb z deníku Právo. 

Petr Třešňák (Respekt) s cenou za investigativní příspěvek
Zdroj: Mlch Petr/ČTK

Letos poprvé soutěžili i studenti. Cenu Googlu pro mladé talenty datové žurnalistiky získal student Matematicko-fyzikální fakulty UK Peter Zvirinsky s analýzou dat insolvenčního rejstříku.

Pořadatelé již dříve oznámili, že česko-slovenskou cenu veřejnosti za příspěvek, který měl loni největší společenský dopad nebo zásadně přispěl k posílení práv občanů, získal novinář Dušan Károlyi.