Havlíčka má letos Veselovský, u Velíška porota ocenila celoživotní noblesu

Havlíčkův Brod – Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2013 získal moderátor Martin Veselovský. Odborná porota v čele s Martinou Riebauerovou ho ocenila za dlouhodobě vysokou kvalitu moderování v pořadu Události, komentáře a rovněž za bezkonkurenční úroveň rozhovorů ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Letos podruhé udělila porota také čestnou Cenu Opus Vitae. Za celoživotní noblesní komentátorskou a reportérskou činnost ji dostal Zdeněk Velíšek.

Martin Veselovský dostal cenu K. H. Borovského za moderátorskou práci na Radiožurnálu a v České televizi a navázal tak na loňský úspěch, kdy získal Novinářskou cenu. I letošní ocenění považuje za důležité. „Ocenění si velmi cením, porota je složená ze zajímavých a novinářsky skvělých lidí. Jestliže došli k tomu názoru, že bych to měl být já, tak jsem rád,“ řekl Veselovský.

U Zdeňka Velíška ocenila porota především jeho reportáže a glosy k nelehkému rozvoji Evropské unie a k našemu místu v ní. Velíšek přitom v žádném případě nemíní oceněním za zásluhy uzavřít kariéru. „Cena je za celoživotní práci, ale já jsem se první polovinu života médiím a novinařině nevěnoval, takže mně patří jen z poloviny a cítím jistý dluh, který hodlám ještě jednou tak dlouho splácet,“ ubezpečil laureát. Blogy, které Zdeněk Velíšek pravidelně vydává na webu ČT24, si můžete přečíst zde.

Cenu pro mladé novináře získali Kaliba a Koutník

Novinářskou křepelku pro mladé novináře do 33 let věku dostali Jan Kaliba z Českého rozhlasu a Ondřej Koutník z Lidových novin. Kaliba podle Heleny Hájkové z pořádající Nadace Český literární fond oslovil porotu mimořádnou schopností hledat v životech sportovců lidský rozměr. Koutník byl oceněn za kvalitní práci se zdroji, vyhledávání nových témat a jejich odvážné zpracování.

Martin Veselovský
Zdroj: ČT24

Novinářské ceny uděluje správní rada nadace na návrh odborné poroty, v níž vedle Riebauerové letos zasedli Jan Bumba, Daniela Drtinová, Jan Šmíd, Jiří Pehe, Michal Komárek, Lukáš Jelínek, Libor Dvořák a Jaroslav Spurný. Hlavní novinářskou cenu nadace dotuje částkou 50 000 korun. S Novinářskými křepelkami, které předává město Havlíčkův Brod a Kraj Vysočina, je spojena symbolická částka 3 333 korun.

Nadace rozhoduje o výročních cenách za mimořádná díla umělecké, vědecké a novinářské tvorby. Novinářskou cenu poprvé udělila v roce 2000.