MAFRA dostala pokutu za zveřejnění intimních odposlechů v kauze Nagyová

Praha – Společnost MAFRA dostala pokutu za zveřejnění části odposlechů v kauze kolem Jany Nečasové. Úřad pro ochranu osobních údajů jí vyměřil sankci 240 tisíc korun, firma ale podala rozklad. Přepisy policejních odposlechů uveřejnila 22. května Mladá fronta Dnes, kterou MAFRA vydává. Úřad společnost pokutoval hlavně za uvedení pasáží, které se dotýkají soukromí sledovaných lidí.

Podle trestního řádu se záznamy odposlechů nesmí zveřejňovat bez souhlasu osob, jichž se týkají. Výjimkou je však situace, kdy lze publikaci odůvodnit veřejným zájmem. O porušení zákona, respektive naplnění podstaty veřejného zájmu, rozhoduje Úřad pro ochranu osobních údajů. „Určitě je veřejným zájmem, aby se veřejnost dozvěděla, jakým způsobem se obsazují vysoké funkce. Ale rozhodně není veřejným zájmem, jak si dva partneři říkají zdrobnělinami,“ uvedl šéf úřadu Igor Němec.

Někteří právníci a novináři redakci deníku již dříve kritizovali – vybrané části rozhovorů považují za příliš osobní. „U komunikace mezi Petrem Nečasem a Janou Nagyovou mi přišlo, že nerozšiřuje moji znalost toho, jak to fungovalo,“ argumentoval šéfredaktor Respektu Erik Tabery, odkazuje přitom na složitost celé kauzy. S tím souhlasí i advokát Tomáš Sokol.  „Odposlech je jedním z nejhrubších zásahů do soukromí a lze ho tolerovat výhradně pro účely trestního řízení. (…) Což podle mne znamená použít jako důkaz pouze to, co má nějakou faktickou hodnotu. Tedy nikoliv zveřejňovat intimní rozhovory, které důkazní význam nemají,“ dodal.

Odposlechy v případu bývalé šéfky expremiérovy kanceláře se v médiích objevily v květnu letošního roku. Podle žalobců se záznamy dostaly na veřejnost přes advokáty obviněných, kteří po skončení vyšetřování mohou nahlížet do spisu a pořizovat z něj záznamy.

Vydáno pod