Na Déčko se vrací barvy. Přes 40 tisíc dětí v létě zachraňovalo duhu

Unikátní multimediální soutěž Zachraňte duhu, do které se zapojilo více než 43 000 zájemců, z nichž bylo nakonec 10 000 úspěšných, je u konce. Hra založená na principu geocachingu si v duchu základních hodnot dětské televize ČT :D vést děti k aktivnímu životnímu stylu a zábavnou formou je vzdělávat, kladla za cíl podpořit zájem dětí o kulturně či historicky významné lokality v České republice a o pobyt v přírodě. Česká televize v ní ve spolupráci s Junákem originálním způsobem propojila vysílání svého dětského kanálu, internet i venkovní aktivity ve všech regionech.

„Od počátku soutěže jsme zaznamenali přes půl milionu návštěv našeho webu, při nichž bylo zobrazeno necelých osm set tisíc stránek a během nedávného chatu s Černobílem mu děti poslaly neuvěřitelné čtyři tisíce otázek nebo nesmlouvavých vzkazů,“ komentuje ohlasy na soutěž vedoucí dětského webu www.decko.cz Štěpánka Sunková.

Soutěž odstartovala na začátku letních prázdnin představením fiktivního příběhu, ve kterém z Déčka začaly vinou zlého Černobíla mizet všechny barvy, které děti měly zachránit. Princip hry spočíval v tom, že děti spolu s rodiči hledaly na celkem sto čtyřiceti zajímavých místech po celé České republice barevné symboly, které pak vyplňovaly na webových stránkách soutěže, čímž, vedle toho, že postupně zachraňovaly duhu, se mohly také ucházet o hlavní výhry.

Vedle historických či kulturních památek a turisticky atraktivních míst byly schránky s barevnými symboly umístěny i v přírodě, kam je ukryli členové sedmdesáti osmi regionálních skautských skupin.

Skrýš s barevnými symboly
Zdroj: ČT24/ČT

Jitka Taussiková, tisková mluvčí Junáku 

„K letním prázdninám patří výzvy a dobrodružství a skauti a skautky jsou nadšeni, že mohli, spolu s Českou televizí zprostředkovat dětem aktivitu, která jim kromě zážitku ze hry přinesla také praktické dovednosti. Kluci i holky mohou zažívat i další výlety, a to už od září s naší skautskou klubovnou.“ 

„Jestli si myslíte, že jste mi to natřeli, tak se pletete! Natřeli jste to jen sami sobě. A navíc špatnou barvou! Děkuji za pozornost,“ loučí se zloděj barev a narušitel letního vysílání Déčka Černobíl.

Déčko má narozeniny a děti zachraňovaly duhu (zdroj: ČT24)