Sportovní příběhy České televize si odnášejí vítězství ze Sportfilm festivalu

Pořady České televize bodovaly ve všech šesti hodnocených kategoriích 17. ročníku libereckého Sportfilm festivalu.

„Těší mě, že pořady České televize se sportovní tématikou dokáží obstát nejen svou kvalitou, ale i námětem a zpracováním v rozmanitých žánrech filmové a televizní tvorby,“ komentuje úspěch ředitel vývoje pořadů a programových formátů Jan Maxa a dodává: „Sport sám o sobě je nevyčerpatelným zdrojem jedinečných příběhů a inspirace. Na obrazovce i v očích diváků České televize má proto své nezastupitelné místo.“

13. komnata Ondřeje Moravce režisérky Aleny Činčerové, která představuje úspěšného olympionika a biatlonistu jako zarputilého muže, jenž z lásky ke sportu v mládí překonal těžké zdravotní komplikace a dokázal vstát z invalidního vozíku, se stala vítězem kategorie Olympijské hry - olympijské ideje. 

Cenu za nejlepší reportáž si odnesl Jiří Hölzel, jehož snímek Red Bull X-Alps z extrémního závodu paraglidistů přes nejvyšší alpské vrcholy zaujal porotu nejen příběhem českého účastníka Michala Krysty, ale i dynamickým zpracováním a snahou dobrat se důvodů, proč tak extrémní závod vůbec absolvovat. Z dokumentárních projektů byl porotou nejlépe ohodnocen pořad natočený k 110. výročí hokejového oddílu HC Sparta Praha v režii Filipa Slezáka Sparta – terč s velkým S. Medailon legendární české basketbalové reprezentantky Hany Horákové Hanko, díky! režiséra Tomáše Budky zvítězil v kategorii Sportovní osobnosti.

Další dvě prvenství získaly i pořady dětského kanálu ČT :D. V Kategorii Děti a sport se blýskl sportovní magazín Lvíčata, který zábavnou formou a dětskýma očima představuje jednotlivá sportovní odvětví. V kategorii Metodické a populárně vzdělávací snímky porotu nejvíce zaujal lifestylový cyklus Faktor U, konkrétně díl v režii Petra Kožušníka Longboarding. Cenu poroty získal Jakub Skalický za jeden z dílů docureality Nabručení s názvem V sedle. 

13. komnata Ondřeje Moravce
Zdroj: ČT

SPORTFILM LIBEREC INTERNATIONAL FICTS FESTIVAL 2014, který se konal 14.-16. října 2014 v Liberci, je mezinárodní soutěžní festival televizních a filmových projektů s tematickým zaměřením na olympijské ideje, olympijské hry a sport. Všechny zde oceněné snímky jsou zároveň nominovány na festival SportMovies & TV, který se uskuteční ve dnech 3.-8. prosince 2014 v Miláně.