Přes nesouhlas odpůrců Google nasnímá 20 německých měst pro Street View

Berlín – Společnost Google plánuje od listopadu zavedení podrobné fotografické služby „Street View“ pro 20 německých měst. Právě v této zemi však elektronická aplikace, využívající snímání fotek z reálného prostředí ulic, naráží na ostrou kritiku kvůli ochraně soukromí na veřejnosti. Google však tvrdí, že pro ochranu soukromí udělá v rámci německého servisu více, než vyžadují zákony.

Mezi zachycenými městy budou mimo jiné Berlín, Mnichov, Frankfurt, Hamburk a Kolín nad Rýnem. Google chystá postupné rozšiřování této služby pro další německá města, sdělila dnes mluvčí firmy v Německu Lena Wagnerová. Google na fotografiích rozmaže tváře náhodně zachycených jednotlivců a poznávacích značek automobilů. Lidé také budou moci od příštího týdne požádat firmu, aby ze své databáze odstranila snímky jejich domů.

Strážci soukromí však firmu kritizují za to, že přišla s oznámením uprostřed letních prázdnin a obyvatelé budou moci požádat o odstranění snímků svých domů jen v relativně krátké čtyřtýdenní lhůtě. Šéf hamburského úřadu pro ochranu údajů Johannes Caspar rovněž kritizoval Google za to, že odmítl založit horkou linku pro odpovědi na dotazy občanů.

V Německu i v dalších zemích Evropy včetně České republiky se Google dostal letos do problémů zejména kvůli tomu, že během snímání ulic sbíral i záznamy internetových aktivit lidí v nezabezpečených bezdrátových sítích. Zákony na ochranu soukromí na kontinentu přísně vymezují, kolik z osobních dat se smí zveřejnit nebo předat dál bez souhlasu dotyčné osoby. Zástupci Googlu vždy uváděli, že auta, která ulice mapují, nasnímala data z nezabezpečených sítí omylem a firma plánuje jejich smazání.

Google začne od pondělí snímat ze střech svých automobilů také ulice Bratislavy a dalších osmi slovenských měst. Auta s kamerami na střeše budou v první fázi fotografovat kromě slovenské metropole i ulice Košic, Prešova, Žiliny, Banské Bystrice, Trnavy, Trenčína, Popradu a Prievidze.

Google
Zdroj: ČT24