ČT24 začíná bilancovat debatní „dvacetiletku“ v politice

Praha – Od 20:10 dnes na ČT24 začíná letní unikátní cyklus politických pořadů z uplynulých let s názvem Velké politické Retro, ve kterém redakce zpravodajství představí nejdůležitější politické a společenské události. Divákům se tak naskýtá možnost sledovat tvrdé souboje osobností, vzestupy a pády, bývalé i současné aktivní politiky očima archivu České televize. Politické Retro startuje historicky první vydání pořadu Co týden dal. Diskuze, které tehdy moderoval Otakar Černý se slovenským kolegou Jozefem Hübelem, vyvolaly ohromující ohlas a nebývalou sledovanost. Retru bude patřit každý den v týdnu kromě soboty od 20:10 a provázet jím bude Jakub Železný.

Na obrazovky se kromě dua Černý-Hübel v retrospektivě znovu vrátí i další moderátoři: Zuzana Bubílková, Petr Studenovský, Ladislav Doležal nebo Milan Šíma. V chronologické linii budou v dalších dnech následovat pořady o vzniku ČR 1. ledna 1993, kauze bývalého šéfa Centra kuponové privatizace Jaroslava Liznera či opoziční smlouvě po volbách v roce 1998. Nebudou chybět ani předvolební diskuze někdejších kandidátů na premiéra Miloše Zemana a Václava Klause nebo střety Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka. Celý projekt zakončí 8. srpna repríza letošního předvolebního duelu Jiřího Paroubka s Petrem Nečasem.

„Celý ten projekt vznikl z několika příčin. Po volbách, které dopadly mnohdy pro spoustu lidí nečekaně, jsme si říkali: 'Co tak udělat nějaký cyklus, který by ukázal, jak se obměňovala politická scéna během posledních dvaceti let,'“ představil ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich. Nový cyklus má také svou facebookovou stránku, kde bude otevřená diskuze k právě vysílanému dílu. Do ní se bude moci zapojit každý, kdo bude mít zájem.

Interaktivní kontakt s diváky stojí i za samotným vznikem retrospektivního projektu. Fanoušek pořadu Hyde Park Jan Chládek před časem ve svém facebookovém textu oslovil Českou televizi a navrhl takovou archivní přehlídku uspořádat. Nápad se zalíbil moderátorce a dramaturgyni Hyde Parku Pavlíně Kvapilové, realizace námětu už pak byla jen otázkou několika týdnů. Letní večery budou vyhrazeny nejen přehledu polistopadové politiky skrze televizní debaty, ale i srovnání úrovně diskuzí i vývoji studiové techniky.