Ano, Ano, Ne, Ne – ocenění pro pořad ČT Historie.cs

Praha - Publicistický cyklus České televize Historie.cs dostal cenu Nadačního fondu Josefa Luxe za rok 2009. Do centra Mariapoli v pražské Vinoři si ocenění za eticky významný mediální počin přišel vyzvednout dramaturg pořadu Čestmír Franěk, moderátor a hlavní scénárista Vladimír Kučera a střídající se režiséři - Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Cena nadace Josefa Luxe s názvem Ano, Ano, Ne, Ne, kterou představuje umělecká grafika akademického malíře Petra Štěpána, se letos udělovala poprvé.

„Bude se vždycky udělovat přesrok, protože nadační fond má ještě jednu cenu a to je cena Josefa Luxe. Vždycky se tyto dvě ceny budou střídat,“ uvedla předsedkyně nadačního fondu Věra Luxová.

Historie.cs představuje významné okamžiky československých a českých moderních dějin po roce 1918. Vyrábí ho redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Správní rada Nadačního fondu Josefa Luxe ocenila mimo jiné snahu autorů a realizátorů předložit problémy novodobých dějin širším vrstvám obyvatelstva formou srozumitelnou a přitažlivou, která se zároveň dovede vyvarovat bulvárnosti a laciné líbivosti.

Autoři pořadu Historie.cs převzali ocenění (zdroj: ČT24)

Vladimír Kučera, moderátor a scénarista:

„To je ocenění od občanského sdružení, od občanské společnosti de facto a to je myslím prostor, do kterého by měly televizní pořady, zejména televizní pořady veřejné služby, nejvíc zasahovat.“

Podle Věry Luxové nasadil pořad vysokou laťku. „Hlavními kritérii je, aby pořad, výrok nebo projev měl pravdivost, to znamená, aby se v něm objevily faktické věci. Potom aby byl s etickým dopadem do společnosti, aby oslovoval co největší širokou veřejnost a samozřejmě nám jde o to, aby tam byla určitá nestrannost,“ vysvětlila Luxová.

Pro pořad Historie.cs to není ocenění první. Už předloni získal cenu Elsa České filmové a televizní akademie.

Česká televize bodovala i v soutěži Média na pomoc památkám

V televizní kategorii XIII. ročníku soutěže Média na pomoc památkám si ČT odnesla všechny tři ceny. Pořad Reportéři ČT získal za reportáž Nádraží na odstřel 1. místo, dokumentární seriál Praha – město věží z dílny Bedřicha Ludvíka obsadil 2. příčku a cyklus pořadů Poutní místa autorů Jiřího Šindara a Martiny Burešové se umístil na třetím místě. Čestné uznání navíc obdržel cyklus Rajské zahrady od Vladimíra Štvrtni. Nominovány byly také pořady Z metropole a Toulavá kamera.

Davida Macháčka z pořadu Reportéři ČT ocenění velmi potěšilo: „Tato cena patří celému pořadu Reportéři ČT. Jsme už jediný tým, který připravuje investigativní reportáže a snaží se o důslednou kontrolu úředníků a politiků. Ostatní televize na takovou práci už rezignovaly. Případ nádraží v Ústí nad Labem je důkazem toho, jak je důležité zveřejňovat fakta, která se někdo kvůli svým obchodním zájmům snaží skrývat.“

Cena Ano, Ano, Ne, Ne se uděluje na základě těchto kritérií:

pravdivost (analýz i reflexí cílených na příčiny jevů, solidnost interpretace faktů)

věcnost (argumenty místo manipulace)

nestrannost (neideologičnost)

odvážnost (ve směřování k podstatě, neužívání klišé)

závažnost a aktuálnost tématu (politický rozměr)

přítomnost etických konsekvencí

dosah (schopnost oslovení dostatečně široké skupiny)

celkový etický přínos (jako souhrn uplatnění předcházejících bodů)