ČT přeladí další analogové převaděče

Praha - Česká televize vychází vstříc divákům z Brandýsa nad Orlicí, Horního Studence a Bojanova a také v těchto oblastech přeladí digitálním vysíláním zarušené analogové převaděče ČT1 a ČT2, prozatím je ponechá v provozu. Přeladění analogových vysílačů malého výkonu si vyžádá vždy krátkou výluku. Diváci přijímající jejich vysílání musí následně na svých přijímačích přeladit předvolby, na nichž mají první či druhý program České televize uložený. Některé systémy individuálních a zejména společných televizních antén (STA) mohou potřebovat zásah odborníka.

V závěru března 2010 spuštěné digitální zemské vysílání ze stanoviště Pardubice – Krásné zarušilo několik analogových převaděčů České televize na východě Čech. Aktuálně byla kontrolními měřeními potvrzena další předpokládaná kolize kmitočtů přidělených Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ): digitální síť 1 s veřejnoprávním multiplexem na 32. kanálu z Krásného ruší analogové vysílání ČT1 na 32. kanálu z převaděče v Bojanově, digitální síť 2 s komerčními stanicemi na 39. kanálu z vysílače na Krásném ruší analogové vysílání ČT1 na 39. kanálu z převaděče v Brandýse nad Orlicí i analogové vysílání ČT2 na 39. kanálu z převaděče v Horním Studenci.

Česká televize ze stejného důvodu přeladila již na přelomu března a dubna 2010 analogové převaděče ČT1 v Jablonném nad Orlicí a ve Světlé nad Sázavou.

Také nyní Česká televize zajistila náhradní kmitočty, aby dotčení diváci nepřišli náhle o analogový příjem. Během čtvrtku 8. dubna 2010 budou rušené analogové převaděče přeladěné takto: ČT1 v Brandýse nad Orlicí na Orlickoústecku z dosavadního 39. na 38. kanál, ČT1 v Bojanově na Chrudimsku ze současného 32. nově na 31. kanál, ČT2 v Horním Studenci u Ždírce nad Doubravou na Havlíčkobrodsku ze stávajícího 39. na 38. kanál. Všechny tři analogové převaděče zůstanou prozatím v provozu.

Vše o digitalizaci České televize najdete ve vysílání ČT, v internetovém speciálu digict.cz, na teletextu ČT1 (strana 650) a v Diváckém centru ČT – horká linka digitalizace 261 13 74 74 (denně 7:30 – 20:00 hodin).