Olympiáda v ČT - detailně, ostře a jasně

Praha - Česká televize slibuje fanouškům, že nadcházející zimní olympijské hry ve Vancouveru přinese divákům u obrazovek v detailnějším, ostřejším, jasnějším a věrnějším obraze. Poprvé totiž bude vysílat všechny přenosy v plném rozlišení HD. Olympijské vysílání poběží vždy od 18:00 do 08:30 druhého dne na ČT2. Na kanálu ČT4 bude olympiáda téměř 24 hodin denně. Včera navíc ČT spustila speciální internetové stránky zoh.cz, kde mimo jiné jako jediná tuzemská televize přinese šest speciálních, ryze internetových kanálů s přímými přenosy z Vancouveru a Whistleru v televizní kvalitě SD.

Studio nazvané Olympia bude na ČT2, kde se objeví to nejlepší z her. „Budou to medailové disciplíny a zápasy hokejového turnaje,“ řekl Robert Záruba. Na ČT4 se studio jmenuje Adrenalin a prostor tam dostanou sporty, které mají kvalifikace či několik soutěžních kol. „Nebo využijeme kombinaci, kdy dochází ke kolizi a diváci si zvolí, který závod chtějí sledovat,“ dodal Záruba.

Televize má ve Vancouveru 27 akreditovaných osob včetně techniků, z toho 18 reportérů, včetně tří spolukomentátorů. „Na svoji roli se těším, protože poprvé od Albertville prožívám přípravy v klidu a olympiádu si prožiju bez napětí,“ řekla bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, olympijská vítězka z Turína. „Já bych si přál, aby se našim dařilo a ulehčili nám komentování,“ doplnil hokejový expert David Pospíšil. Lyžařským odborníkem je Jan Holický.

Robert Záruba k HD vysílání:

„Je to jako rozdíl mezi černobílou a barevnou televizí. Sport je o detailech a emocích a tohle bude velký přerod. Diváci, kteří mají tuto možnost, si olympiádu opravdu užijí.“

Poprvé se bude vysílat ze Studia I na Kavčích horách, kde vznikne i brána vítězů, kterou budou vcházet medailisté z minulých her. Hlavní pražské studio povede pošesté za sebou Vojtěch Bernatský, který v průběhu olympiády přivítá na 60 hostů. „Dvacet z nich získalo medaili na mistrovství světa nebo na olympiádě. To bude docela sportovní smetánka,“ uvedl Bernatský. Mezi hosty by měli být hokejový brankář Dominik Hašek, útočník Robert Reichl, olympijský vítěz v akrobatickém lyžování Aleš Valenta a další.

Jak finančně náročný je olympijský projekt, šéf sportovní redakce Otakar Černý zatím nebyl schopen zodpovědět. „Přesnou sumu dodnes nevíme, ale každou korunu jsme vážili dvakrát a rozhodně nebudeme rozhazovat. Vancouver bude dražší než Turín, ale ne enormně,“ řekl.