Čína trvá na státní kontrole nad internetem

Peking - Internetové firmy se podle čínské vlády musejí řídit zákony o cenzuře, pokud chtějí na čínském trhu působit. Vláda v Pekingu tak oficiálně odpověděla na výhrůžku Googlu, že z Číny odejde. Internetový gigant odmítl dál filtrovat výsledky vyhledávání ve svém vyhledávači. Čínská státní rada pro informace uvedla, že internetové firmy mají stejně jako vláda v Číně odpovědnost za formování veřejného mínění.

Podle čínského státního úřadu pro informace jsou hlavní hrozbou pro bezpečnost internetu pornografie, kybernetické útoky a on-line podvody. Podle Pekingu proto musí vláda hrát roli v „tříbení“ názorů na internetu a internetová média musejí mít dostatečnou „zodpovědnost“ spolupracovat s vládou. Z prohlášení vyplývá, že Čína sama se považuje za oběť hackerů.

„Naše země se ocitá v klíčovém stádiu reforem a rozvoje, je to období poznamenané sociálními konflikty,“ prohlásil tajemník státního úřadu pro informace Wang Čchen. „Náležitá ochrana názorů na internetu je hlavním opatřením při hájení internetové informační bezpečnosti,“ uvedl Wang na oficiálních webových stránkách úřadu.

Google pohrozil svým odchodem z čínského trhu po útoku, který na e-mailové účty čínských aktivistů za lidská práva údajně provedly čínské úřady. Googlu ale vadí i celkový přístup Číny k vyhledávání na internetu.

Svobodné užívání internetu a postup Googlu ve středu podpořil americký prezident Barack Obama, americký Kongres i mezinárodní nevládní společnosti.

Před sídlem Googlu se kupí květiny

Tisková mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí dnes uvedla, že Peking zakazuje hackerské útoky na elektronickou poštu, Google ale nijak nejmenovala. Dodala, že Čína zahraniční společnosti vítá, pokud chtějí v zemi podnikat podle čínských zákonů.

Hlavní list komunistické strany Lidový deník vyzval firmy, aby se podrobily vládním nařízením. Uživatelé internetu přitom chodí k sídlu Googlu a pokládají k němu květiny a nechávají vzkazy s vyjádřením podpory.