ESPN a Discovery chtějí spustit 3D televizní vysílání

Los Angeles - Televizní vysílání s trojrozměrným obrazem chtějí v USA spustit sportovní kanál ESPN a nezávisle na tom Discovery Communications, která spolupracuje se skupinami Sony a IMAX. ESPN, sportovní divize skupiny Walt Disney Co, chce spustit vysílání již v červnu. Během prvního roku chce ESPN 3-D odvysílat nejméně 85 živých sportovních akcí a dělá si nároky, že bude první 3D televizní sítí. Discovery chce svou 3D síť spustit v USA až na začátku příštího roku. Uvádí však, že bude mít první trojrozměrné vysílání, které poběží 24 hodin denně po sedm dnů v týdnů.

Po úspěchu trojrozměrného filmu Avatar mnozí lidé věří, že tato obrazová technologie zaplaví časem trh s domácí zábavou. Předpokládá se také, že se ukázky těchto technologií objeví již tento týden na americkém veletrhu spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas.

Analytici však varují, že klíčovou překážkou pro hromadné šíření třetího rozměru obývacími pokoji bude počáteční nedostatek programů, zejména ve sportu. Další pochyby podle expertů vyvolává potřeba mít pro takové sledování nasazené speciální brýle.