Českou televizi čekají od 1. ledna změny

Praha - Dnes jste mohli naposledy sledovat Studio 6 zároveň na prvním kanále České televize ČT1 a zpravodajské ČT24. Od nového roku ho bude vysílat už pouze čtyřiadvacítka. Je to ale jen jedna z řady změn, které se od ledna ve vysílání chystají. Na obrazovkách se objeví nové pořady, vysílání dostane i novou grafiku. Zpravodajský ranní blok Studio 6 bude od 4. ledna výhradně na ČT24. Na ČT1 ho nahradí zbrusu nová lifestylová ranní show - Dobré ráno, vysílaná z brněnského studia.

Přesun na ČT24 čeká také Události, komentáře. Navíc se mění i jejich vysílací čas a stopáž. Začnou již v deset hodin večer a budou hodinové. „Posune se tak exkluzivita zpravodajství ČT24,“ prohlásil Milan Fridrich, ředitel Zpravodajství ČT. Všechny pořady ČT24 čeká od nového roku také nová grafická podoba. Odstartuje hned prvního ledna Událostmi.

Všechny změny mají podle ředitele Zpravodajství ČT svou logiku. Snížení počtu moderátorů zpráv souvisí se zaměřením ČT24 na analyticko-diskusní pořady. „Snížili jsme počet zprávařů, tedy moderátorů, kteří moderují zprávy, přibližně o polovinu,“ uvedl Fridrich. Moderátoři Událostí, komentářů, ranního vysílání Studia 6 a dalších publicistických pořadů nadále zůstávají.

Milan Fridrich:

„My se koncentrujeme na živé vysílání, na mimořádné pořady, na věci, které den přinese. Chceme to dělat víc analyticko-diskusně a zprávy dodávat pouze jako bonus nebo takovou osu vysílání. Především chceme dělat analytickou stanici, jak ji děláme během posledních dvou let.“

Na dvacetčtyřce vznikne rovněž nový interaktivní pořad Hydepark - novinka v českém zpravodajství. Vysílat se bude po osmé hodině večer a hlavní slovo budou mít diváci. Podle Fridricha by měl být sociální sítí pro diváka ČT24. „Můžeme více využít formáty, které jsou jako 'prázdné schránky', do kterých se plní obsah, do kterých se plní události, plní se témata. Specializované pořady jsou, myslím, na ČT24 přežitek. My jsme se hlavně rozloučili se specializovanými pořady, které neodpovídaly dennímu zpravodajství a denní agendě.“

Nový televizní rok nabídne i řadu speciálů. ČT24 se připravuje na předvolební vysílání, chybět tak nebudou předvolební speciální vydání Otázek Václava Moravce. Končí sice Dvacet let svobody, v roce 2010 však zpravodajský program ČT chystá nový speciál Demokracie: rok první. „Už máme vymyšleny první tři díly. V lednu se chceme věnovat oznámení tehdejšího federálního ministra vnitra, že rozpouští StB, v únoru bude dvacet let od slavného projevu tehdy československého prezidenta Václava Havla v americkém Kongresu a pak také bude už pomlčková válka,“ prozradil Fridrich.