Na digitalizaci televizního vysílání půjde o 123 milionů méně

Praha - Na podporu digitalizace televizního vysílání půjde příští rok 323 milionů korun, tedy o 123 milionů korun méně než letos. Celkem 228 milionů Kč bude použito na výstavbu a provoz multiplexu veřejné služby a zbývajících 95 milionů Kč na informační kampaň. Vyplývá to z rozpočtu účtu České televize pro užití výnosu z reklam na rok 2010, který v pondělí schválila vláda. Informoval o tom mluvčí Národní koordinační skupiny pro digitalizaci Rostislav Starý.

„S poklesem prostředků jsme počítali. Proces digitalizace byl úspěšně nastartován a jeho dokončení pokles nijak neohrožuje,“ komentoval rozpočet národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva.

Rozpočet je naplňován příjmy z reklamy na ČT a v nynějším návrhu reaguje na pokles mediálního trhu v souvislosti s dopady ekonomické krize. Díky úsporám z letošního roku a již vynaloženým prostředkům na podporu digitalizace je i pro příští rok podle koordinátora dostatečná záruka dokončení digitalizace v oblastech, kde bude ukončeno zemské analogové televizní vysílání a spuštěno digitální.