V Česku je nebezpečných šest webů z tisíce

Praha - V průměru šest z každého tisíce tuzemských internetových stránek s koncovkou „.cz“ představuje pro uživatele nebezpečí v podobě hrozby stažení škodlivých programů nebo nevyžádané reklamy. Na Slovensku je rizikových 0,8 procenta webů s koncovkou „.sk“. Nejbezpečněji se mohou cítit návštěvníci japonských domén s koncovkou „.jp“, irských „.ie“ nebo chorvatských „.hr“, kde je potenciálně nebezpečný jen jeden web z tisíce. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky poskytla antivirová společnost McAfee.

Naopak nejnebezpečnější národní doménu má africký Kamerun, kde představuje bezpečnostní riziko 36,7 procenta stránek s koncovkou „.cm“. Tuto koncovku často využívají podvodníci kvůli její podobnosti s nejrozšířenější doménou „.com“ a možným překlepům. Druhá nejnebezpečnější je právě doména „.com“ s podílem rizikových stránek 32,2 procenta a třetí čínská doména „.cn“ s podílem 23,4 procenta.

Z 27 milionu webů a 104 domén nejvyšší úrovně, které společnost McAfee hodnotila v rámci této analýzy, představovalo bezpečnostní riziko 5,8 procenta. To znamená více než 1,5 milionu rizikových stránek. Weby registrované v národních doménách států východní Asie jsou výrazně nebezpečnější než internetová síť jako celek, riziko představuje 13 procent z nich.