ČT sníží počet ředitelů, další propouštění příští rok

Praha - Česká televize sníží od 1. listopadu počet vedoucích pracovníků ze třinácti na deset. Na dnešním zasedání Rady ČT to řekl generální ředitel České televize Jiří Janeček. Do 1. dubna by veřejnoprávní instituci mělo opustit 120 zaměstnanců. Ředitel ČT rovněž informoval, že veřejnoprávní médium dostane zpět 300 milionů korun, které televizi jako dodatečnou daň za léta 2005 a 2006 neoprávněně vyměřil finanční úřad.

Propouštění vyvrcholí v příštím roce, kdy má být například zrušen jeden zahraniční štáb v Bruselu. V sídle EU místo toho zůstane jeden zpravodajský útvar, který by měl být podle Janečka schopen vše dostatečně pokrýt. Televize už také nepočítá s postem zahraničního zpravodaje ve Vídni. Naopak by měl být zřízen zpravodajský post na Blízkém východě.

„Dva zpravodajové v Bruselu byli kvůli předsednictví Česka v EU. To skončilo, není tedy důvod tam druhého zpravodaje udržovat, my se nyní chceme zaměřit na budoucnost a podívat se víc do světa a jedním z našich dalších plánů je vytvořit zpravodajský post na Blízkém východě,“ uvedl ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich.

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

K personálním krokům vede televizi snaha o snížení nákladů. S tím souvisí také to, že Janeček už nyní zaměstnancům odebral manažerské vozy a usiluje o úspory v rámci služebních cest. „Dále také zvažujeme zmrazení mezd zaměstnanců na příští roky. O tom nyní jednáme a konzultujeme to s odbory,“ řekl radním Janeček.

Propouštění vyvrcholí na podzim příštího roku

Dále propouštět hodlá televize v průběhu příštího roku; do dubna by mělo odejít 120 zaměstnanců. „Toto propouštění nebude definitivní a mělo by vyvrcholit v období kolem září příštího roku,“ řekl Janeček. Propouštění by se mohlo týkat zhruba 30 procent z celkových asi 2300 zaměstnanců podle výsledků personálního auditu.

Janeček současně pověřil nynějšího šéfa projektu digitalizace Pavla Hanuše vedením celkové restrukturalizace ČT. Hanuš je od počátku října kmenovým zaměstnancem televize. „Začneme pracovat na strategických změnách a navrhovat je vedení televize. Koncepci bychom měli předložit ke schválení do konce února 2010 - v průběhu ledna by však měla být hotová,“ řekl Hanuš.

ČT nechybovala v odvodu daní, peníze dostane zpět

Česká televize nechybovala při odvádění daní v letech 2005 a 2006. Rozhodl o tom Finanční úřad hlavního města Prahy. Tím popřel výsledky kontroly, kterou na začátku roku provedl Finanční úřad pro Prahu 2. Veřejnoprávní televize tak získá zpět zhruba 300 milionů korun. 

„My jsme doplatek, který byl podle nás vždy neoprávněný, zaplatili. Prali jsme se zákonnou cestou a ukázalo se, že máme pravdu. To znamená, že peníze nám budou vráceny dokonce i s nějakým penále,“ uvedl ředitel ČT Janeček.

Finanční úřad zdůvodnil daňový nedoplatek tím, že na základě finanční kontroly, kterou prováděl od letošního února, si televize uschovala nevyužité peníze z koncesionářských poplatků do zvláštního fondu a zdaňovala je až poté, co je zahrnula do svého rozpočtu.