Soud chce novou dohodu o knihách mezi Googlem a autory

New York - Newyorský soud nařídil předložit do 9. listopadu novou dohodu, která by řešila spor o digitální kopírování milionů knih mezi internetovou firmou Google a svazy autorů a nakladatelů. Soudce Denny Chin tak v dnešním slyšení rozhodl poté, co Google a právníci autorů a nakladatelů sdělili, že usilovně jednají s cílem uzavřít dohodu v hodnotě 125 milionů dolarů (2,2 miliardy Kč) do počátku listopadu.

Google v roce 2004 uzavřel dohodu s několika americkými knihovnami a začal digitalizovat knihy z jejich sbírek, včetně těch, které jsou pod ochranou autorského práva v USA i jinde. Asociace amerických autorů a Asociace amerických nakladatelů však podaly proti Googlu žalobu pro porušení autorských práv. Po dlouhém jednání se obě strany před rokem dohodly na pravidlech, za nichž může Google naskenované knihy zveřejnit.

Do sporu se však vmísilo ministerstvo spravedlnosti USA, které dospělo k názoru, že dohoda by mohla porušovat antimonopolní zákony. Obě strany tak začaly pracovat na nové smlouvě. Jakoukoli dohodu musí schválit soud, který dnes pouze rozhodoval o programu dalšího postupu.

Na dohodě se usilovně pracuje

Právník autorů Michael Boni soudci řekl, že nová dohoda bude obsahovat dodatky k původní smlouvě tak, aby byla pro Washington přijatelnější. Zástupce ministerstva spravedlnosti Willliam Cavanaugh před soudem uvedl, že jeho úřad s oběma stranami o konečné podobě dohody neustále diskutuje.

Cavanaugh také soudce požádal, aby dal vládě týden až 10 dní po termínu předložení dohody na podání námitek. Soudce termín pro námitky neurčil, prohlásil však, že přijme jen takové, které se budou týkat nových klauzulí. K původní dohodě soudce dostal téměř 400 námitek.

Vydáno pod