Plzeňsko se připravuje na konec analogového vysílání

Plzeň - První velká oblast v zemi se zanedlouho navždy rozloučí s příjmem, který zde byl od vzniku televize. K definitivnímu vypnutí analogového televizního signálu dojde třicátého září na Plzeňsku. Další části země pak budou postupně následovat. Nový průzkum ukázal, že se na historickou změnu televizního vysílání připravilo už osmdesát tři procent domácností. Osm procent ještě váhá, dalších osm procent se zařídí na poslední chvíli a jedno procento domácností televizi vůbec přijímat nebude.

„Myslím, že výsledek bude obdobný jako v Praze, tedy těsně před vypnutím to bude čtyři až pět procent lidí, kteří nechají přechod až na dobu po vypnutí analogového vysílání,“ řekl vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš. Lidé, kteří se do třicátého září na Plzeňsku nevybaví na příjem digitálního vysílání, si po vypnutí analogu už nenaladí jediný program.

Přechod na digitální vysílání je technicky složitý. Odborníci se museli vypořádat hlavně s poměrně velkou hornatostí České republiky. Ta šíření signálu zásadně komplikuje. „A proto vedle základních vysílačů, které pracují v plzeňské oblasti, musely být použity ještě další doplňkové vysílače,“ doplnil ředitel techniky ČT Rudolf Pop.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Prodejci elektroniky, která je k přechodu na digitální vysílání nutná, už žádný mimořádný nápor zákazníků nehlásí. Tvrdí, že na přípravu měli všichni času dost a většina se už vybavila.

Vše o digitalizaci České televize najdete na internetovém speciálu, na teletextu ČT1 (strana 650), na stránkách časopisu ČT+ nebo v Diváckém centru ČT na horké lince digitalizace 261 13 74 74.

Vydáno pod