Přehodnoťte volbu Hrehy, žádají mediální odboráři Radu ČTK

Praha - Republikový výbor Odborového svazu hromadných sdělovacích prostředků (OS Media) v otevřeném dopise požádal Radu ČTK, aby přehodnotila nedávnou volbu generálního ředitele ČTK. Rada zvolila 20. srpna ředitelem veřejnoprávní tiskové agentury Radima Hrehu, jenž od října nahradí odstoupivšího Milana Stibrala. Mediálnímu odborovému svazu se nelíbí Hrehova minulost. „Nedávné rozhodnutí Rady ČTK, jímž byl do role ředitele této nejvýznamnější české tiskové agentury zvolen pan Radim Hreha, výbor OS Media doslova šokovalo,“ uvedl v otevřeném dopise předseda výboru Jiří Hubička.

Předseda doplnil, že důvodem znepokojení je konfrontace s osobními zkušenostmi kolegů z veřejnoprávní České televize, kde Hreha krátce působil v roce 2006 jako šéf sekretariátu generálního ředitele ČT. Svaz proto vznáší v otevřeném dopise otázku, zda byla Rada ČTK informována „zejména o okolnostech jeho odvolání z významných funkcí jak v ČT, tak především ve Slovenské televizi, kde bylo důvodem jeho odvolání 'manažerské selhání' a výrazné zhoršení finanční situace?“ 

Odborářům se nelíbí ani Hrehovy minulé profesní a politické aktivity. „Rozhodnutí Rady ČTK vyvolává obavy, že se její členové ocitli pod tlakem politických a lobbistických vlivů, které se v mnoha rysech a krocích projevují rovněž v rozhodnutích Rady České televize a Českého rozhlasu,“ uvedl Hubička.

Rada ČTK se bude otevřeným dopisem zabývat

Předsedkyně Rady ČTK Pavla Valčáková iniciativu OS Media uvítala. Rada se podle ní bude věcí zabývat. „Tyto věci o panu Hrehovi vypluly na povrch až po volbě a my si uvědomili, že bychom se tím měli ještě zabývat. Příští týden ve čtvrtek tedy budeme s odbory jednat,“ řekla Valčáková. Jaké důsledky to bude mít, nechtěla prozradit.

Šestapadesátiletý Hreha působí v médiích od konce 90. let 20. století. Šest let například vedl společnost Česká média. Kromě působení v České televizi byl také rok generálním ředitelem Slovenské televize.

Česká tisková kancelář
Zdroj: ČT24