Televize Z1 se zaměří na ekonomiku a bude propouštět

Praha - Zpravodajská digitální televize Z1 by se měla od září nově zaměřit na pole byznysu. Hodlá také zrušit několik stávajících nákladných pořadů a zároveň snížit počet zaměstnanců. Z vysílání Z1 zmizí pořady, jejichž výroba je nákladná a které vyžadují početné personální zázemí. Nahradí je aktuální diskusní pořady. Informace dnes přinesl internetový server iHNed.cz a potvrdil je ředitel Z1 Zdeněk Šámal.

„Ze stávajících pořadů zůstane pouze zpravodajství, dokumenty, diskuse s osobnostmi a aktuální diskusní pořady. Vše bude zaměřené výhradně na ekonomiku,“ řekl Šámal.

Interview B.T., které moderovala Barbora Tachecí, se po jejím odchodu do nového zpravodajského pořadu Fakta v televizi Prima přejmenuje na Interview Z1. Podle Šámala by jej měli moderovat celkem tři moderátoři, jedním z nich bude pravděpodobně dlouholetý hlasatel televize Nova Eugen Korda.

Zúžením a přeměnou programového schématu se zmenší i počet zaměstnanců televize, a to podle Šámala více než o polovinu ve srovnání s koncem letošního prvního pololetí. V Z1 tak zůstane kolem stovky lidí. Televize tak uspoří provozní náklady v řádu desítek procent. „Každý měsíc děláme hodnocení naší hospodářské situace a děláme vše pro to, aby náš vlastník provozoval Z1 i v příštím roce,“ řekl Šámal. Už počátkem roku vedení televize nastartovalo úsporná opatření - spustilo první vlnu propouštění, zlevnilo výrobu a snížilo platy zaměstnancům. Součástí těchto opatření bylo také odvolání bývalého šéfa televize Martina Mrnky, jehož v červnu nahradil právě Šámal.

Pokud se totiž nenajdou inzerenti, je majitel, jímž je investiční skupina J&T, podle informací serveru iHNed připraven stanici zavřít. Televizi totiž letos klesly příjmy od inzerentů a podle nedávného vyjádření investora by mohla ztráta za letošní rok činit dvě stě milionů korun, uvedl server. Z1 začala vysílat loni 1. června. Finanční skupina J&T, které televize patří, do ní investovala přibližně stovku milionů korun. V loňském roce však televize skončila se ztrátou stovek milionů korun.

Moderátoři televize Z1
Zdroj: ČT24