Obama zřizuje zvláštní úřad pro kybernetickou bezpečnost

Washington - Americký prezident Barack Obama oznámil zřízení zvláštního úřadu při Bílém domě na ochranu kybernetického prostoru. Na starosti bude mít takzvanou digitální bezpečnost a ochranu amerického počítačového prostoru před útoky domácích i zahraničních hackerů, počítačových pirátů i počítačové špionáže. Šéfa nového úřadu prezident jmenuje později. "Kyberprostor je reálný a reálná jsou také rizika s ním spojená," uvedl Obama. Řekl, že jeho vláda nemá v úmyslu diktovat nějaké počítačové bezpečnostní standardy soukromému sektoru, ale samotný průmysl nejvyspělejších technologií naléhal, aby v Bílém domě byl expert na kybernetickou bezpečnost s přímým přístupem k prezidentovi.

Internet musí zůstat otevřený a svobodný, tvrdí americký prezident 

„Naše snaha o zajištění počítačové bezpečnosti nebude zahrnovat monitorování sítí soukromého sektoru nebo internetu. Zachováme a budeme chránit osobní soukromí a občanské svobody, jimž jsme jako Američané oddáni. Samozřejmě, že jsem pevně oddán neutralitě sítí, abychom mohli zachovat internet takový, jaký má být - otevřený a svobodný,“ řekl Obama. 

„Nyní náš virtuální svět ohrožují viry. A to jsme teprve začali využívat příští generaci technologií, které přemění naše životy takovým způsobem, jaký si dokonce dnes ani neumíme představit,“ zdůraznil. Podle jeho slov se Spojeným státům dlouhou dobu nedařilo odpovídajícím způsobem chránit bezpečnost svých počítačových sítí. Proto se prý také rozhodl jmenovat nového „kybercara“, který bude mít celoamerickou počítačovou bezpečnost na starosti. Koho chce do funkce koordinátora počítačové bezpečnosti jmenovat, ale Obama neřekl.

Obama: Kyberprostor je zásadní prvek národní strategie

„Je jasné, že od nynějška je tento kyberprostor jedním z nejvážnějších problémů, s nimiž je naše země konfrontována, protože jde o ekonomiku a o národní bezpečnost. Je rovněž jasné, že naše vláda a naše země nejsou v tomto směru tak dobře připravené, jak by měly být. Od nynějška bude k naší digitální infrastruktuře, sítím a počítačům, s nimiž denně pracujeme, přistupováno tak, jak je nutné, to znamená jako k zásadnímu prvku národní strategie. Obrana této infrastruktury bude prioritou národní bezpečnosti,“ řekl Obama. 

Vzhledem k významu nové funkce a také vzhledem k důležitosti počítačů v americké ekonomice bude nový představitel přímo komunikovat s prezidentem a předkládat své zprávy jak Radě národní bezpečnosti, tak i Národní hospodářské radě. „Pro Ameriku je to transformační moment,“ prohlásil Obama.