Česku patří 11. místo v žebříčku softwarového pirátství v rámci EU

Praha - 38 procent softwaru je v Česku používáno bez platné licence. Tuzemská míra softwarového pirátství tak proti loňsku klesla o jeden procentní bod. Uvedla to protipirátská aliance BSA s odvoláním na studii IDC. Česko patří k zemím s nejnižším podílem nelegálního softwaru v regionu, za průměrem EU 35 procent však stále zaostává.

„Ztráty českého softwarového odvětví v důsledku pirátství loni činily 3,3 miliardy korun,“ uvedl tiskový mluvčí BSA Jan Hlaváč. Celosvětově patří Česku 22. místo mezi zeměmi s nejnižší mírou nelegálních programů. Žebříček vedou Spojené státy s 20 procenty, následují Japonsko a Lucembursko s 21 procenty. Naopak na dně žebříčku jsou státy jako Gruzie, Bangladéš nebo Arménie, kde míra pirátství přesahuje 90 procent.

V rámci EU je Česko jedenácté

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

V Česku se za posledních 14 let snížila míra pirátství o 28 procentních bodů. Při srovnání s dalšími členskými státy EU si Česko drží jedenáctou příčku, Slovensku patří šestnácté místo. V závěsu za Českem jsou mnohé západoevropské a jihoevropské státy, například Itálie, Španělsko či Francie. V rámci EU byla nejvyšší míra pirátství zaznamenána v Bulharsku a Rumunsku. Naopak nejméně se software krade v Lucembursku, Rakousku, Belgii, Dánsku a Švédsku.

Světová ekonomická krize má na softwarové pirátství smíšený vliv. Podle šéfa analytiků IDC Johna Gantze spotřebitelé s menší kupní silou mohou obměňovat stávající počítače za delší dobu než obvykle. To by pak přispělo ke zvýšení pirátství, protože na starších počítačích je výskyt pirátského softwaru mnohem pravděpodobnější než na nově zakoupených. Nicméně nástup populárních minipočítačů tlačí nahoru prodeje levných netbooků, které již obsahují předinstalovaný legální software.

Markéta Meadová v České televizi:

„35 procent podniků používá software Microsoft nelegálně, domácích uživatelů je ještě o deset procent více.“


Podle některých expertů nahrává krize také snižování pirátství ve firmách, nejen v domácnostech. Podniky se totiž bojí udání zaměstnanců, které musely propustit, a tak důsledněji provádějí kontroly, zda se jim nějaký ten nelegální software do počítačů přeci jen nevloudil.

„Skutečně stoupá trend, že se firmy snaží mít legální systémy, legální software. Odhadujeme 30procentní nárůst zájmu o tyto služby,“ potvrdil v rozhovoru pro ČT24 člen představenstva truconneXion Robert Kleiner.

Hitem jsou operační systémy a kancelářské balíky

Nejvíce se nelegálně šíří operační systémy Windows, populární kancelářské softwarové balíky, grafické programy, antiviry a počítačové hry. V Česku mezi nejčastěji poškozované výrobce softwaru patří firmy Microsoft, Adobe, Autodesk, Corel, Borland a Symantec.

  • Žebříček softwarového pirátství autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/858/85743.jpg
  • Markéta Meadová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/859/85803.jpg