Do Rady ČT chce 38 kandidátů, mezi nimi i Jurinová

Praha - O pět míst v Radě České televize, která se uvolní koncem května, se uchází 38 kandidátů. Z toho jsou čtyři dosavadní členové rady, kterým končí mandát. Mezi uchazeči jsou například kritik Josef Mlejnek, mluvčí Eva Jurinová, analytik Vladimír Pikora nebo publicista Zdeněk Šarapatka. Kandidáti se dnes představili poslancům volebního výboru sněmovny.

Před poslance předstoupilo celkem přes 30 uchazečů. Dvouminutovým projevům dominovala témata násilí na obrazovce, vzdělávací funkce televize, vyváženost zpravodajství a pořady pro menšiny. Pokračovat v činnosti v radě chtějí Jiří Voráč, Milan Badal, Dobromil Dvořák a Jan Prokeš. Mezi kandidáty naopak není radní Petr Uhl.

Sezení volebního výboru se mohla účastnit i veřejnost, která dostala šanci klást uchazečům otázky. Kandidátka Eva Svobodová musela například hájit svou politickou nezávislost vzhledem k tomu, že její manžel je senátor a bratr poslanec.

Obhajující radní Jiří Voráč zase uvedl, že by zřejmě nedal svůj hlas dosavadnímu řediteli ČT Janečkovi. Zbylí tři radní, kteří usilují o znovuzvolení, si chtějí počkat na projekty ostatních kandidátů.

Rada má 15 členů, jejichž funkční období je šest let. Vždy po dvou letech se obměňuje třetina rady. Kromě pěti radních, kterým řádně končí mandát, budou poslanci volit i šestého člena místo Jana Jařaba, který na členství v radě rezignoval počátkem března. Jeho místo obsadí poslanci jedním ze tří kandidátů. Členy rady volí poslanci na návrh společenských a dalších organizací, například škol. Volební výbor provede užší výběr, který poté předloží Poslanecké sněmovně.

Noví radní možná volbu nového generálního ředitele ČT nestihnou

Radní čeká v následujících týdnech volba generálního ředitele České televize. Dosavadnímu šéfovi veřejnoprávní televize Jiřímu Janečkovi končí mandát 16. července. Generální ředitel je jmenován na šest let. Podle předsedy volebního výboru sněmovny Petra Tluchoře by konečný výběr ředitele měla provést již obměněná rada.

Rada ČT však chce rozhodnout o novém šéfu ČT ještě ve starém složení. Termín volby, který původně navrhl předseda Baumruk, se z původního 6. května o týden posunul na 13. května. Část Rady včetně Jiřího Voráče a Milana Uhdeho však s tímto rozhodnutím nesouhlasí.

Vladimír Pikora
Zdroj: ČT24