Předseda Rady ČT Baumruk: Nejsem pod tlakem

Praha - Po šesti letech se hledá nový generální ředitel České televize. Současnému šéfovi Jiřímu Janečkovi totiž v červenci vyprší mandát. První kolo volby se uskuteční 13. května. Během něj by měli členové Rady ČT vybrat pět uchazečů, z nichž ve druhém kole zvolí a jmenují nového šéfa veřejnoprávní televize. Přestože se současnému generálnímu řediteli a výběrovému řízení na nového šéfa věnují média v poslední době víc než obvykle, předseda Rady ČT Jiří Baumruk, jenž byl hostem Interview ČT24, žádný tlak necítí.

„Tlak vnímá každý tak, jaká je situace. Když je zodpovědností Rady ČT vybrat a jmenovat generálního ředitele, bere to každý určitě zodpovědně,“ tvrdí Baumruk, jenž však zároveň dodává, že média do jisté míry volbu svými pozitivními či negativními články ovlivňují.

Kandidáti na post šéfa ČT musí předložit motivační dopis a úvahu na téma veřejnoprávnost. Někteří kritici současného výběrového řízení přitom namítají, že faktorů, podle nichž se rozhoduje, je tím pádem hodně málo. Baumruk s tím nesouhlasí. „Jsem přesvědčen o tom, že hustota písma, řádků a počet papírů neudělá žádného generálního ředitele,“ zdůraznil šéf Rady ČT, jenž v letech 1985 až 2000 pracoval v redakci sportu ČT, později i jako její šéfredaktor. Několik let navíc zastával funkci mluvčího Prahy 5.

Baumruk se také vyjádřil k tématu výhrad Rady ČT k vedení televize. „Kdyby kontrolní orgán neměl nikdy výhrady k vedení, nebyl by ani kontrolním orgánem. Rada v jakémkoliv složení by měla výhrady k současnému i ke kterémukoliv jinému řediteli,“ řekl.

Interview ČT24

Šéf Rady ČT hodnotí pozitivně vysílání dvou specializovaných okruhů ČT24 a ČT4. „Daří se postupně specializovat jednotlivé okruhy tak, jak by měly být specializovány. Dvojka se postupně stává menšinovým kanálem, Jednička kanálem většinovým,“ tvrdí Baumruk, podle něhož se za Janečkova působení na Kavčích horách zlepšilo i hospodaření ČT či dramatická tvorba televize. Naopak komunikace s veřejností by podle Baumruka mohla být lepší. „Televize veřejné služby by měla lépe komunikovat, ale někdy to není v jejich silách,“ dodal.