ČT nezveřejní nahrávku rozhovoru Bártek-Dalík

Praha - Česká televize (ČT) odmítá zveřejnit celý záznam rozhovoru, který natočil reportér pořadu Reportéři ČT Daniel Bártek s lobbistou a přítelem premiéra Mirka Topolánka Markem Dalíkem. Podle vyjádření tiskového mluvčího ČT Ladislava Štichy by se televize zveřejněním nahrávky mohla vystavit soukromoprávním sporům a zejména by porušila sněmovnou schválený Kodex ČT.

„Televize veřejné služby nemá naprosto co skrývat a celý záznam rozhovoru Bártek-Dalík neobsahuje žádné další zásadní informace vztahující se k dnes ve sněmovně projednávaným tématům. Česká televize přesto nahrávky zveřejnit nemůže. Vystavila by se s velkou pravděpodobností soukromoprávním sporům a zejména by porušila sněmovnou schválený Kodex ČT,“ napsal ve svém vyjádření Ladislav Šticha.

Televize se odvolává na to, že nemůže zveřejnit další soukromé informace o Marku Dalíkovi kvůli etickému kodexu. Ten jí zakazuje použít nahrávky pořízené skrytým mikrofonem jinak než v reportáži, pro kterou byly natočeny.

Kodex ČT - SKRYTÁ KAMERA NEBO MIKROFON

(…) Výběr částí materiálu natočeného skrytou kamerou nebo skrytým mikrofonem, jež mají být použity v pořadu, smí zahrnout pouze pasáže s přímým vztahem k tématu. Česká televize zabezpečí, aby nedošlo k jakémukoliv zneužití nebo zpřístupnění v pořadu nepoužitých částí materiálu. (…)

Sněmovna včera v souvislosti s usnesením poslance KSČM Pavla Kováčika, ve kterém vyjadřuje ostrý nesouhlas s tím, jak Topolánkova vláda toleruje zásahy do vyšetřování možné trestné činnosti poslance Wolfa, požádala Českou televizi, aby zveřejnila celou nahrávku rozhovoru mezi reportérem Daliborem Bártkem a lobbistou Markem Dalíkem.

Dalík se na Bártka obrátil kvůli reportáži o přeběhlém poslanci Wolfovi, který údajně zneužil dotace ministerstva životního prostředí. Wolfova firma například účtovala ministerstvu statisíce za vědecké studie, které nikdy nevypracovala a byly navíc volně dostupné na internetu. 

Lobbista blízký premiérovi žádal reportéra, aby se případem nezabýval. Přiznal také, že o pomoc Wolfovi ho požádal premiér. Ten později uvedl, že skutečně Dalíka o pomoc pro Wolfa požádal, o konkrétních krocích ale nevěděl.

Tajemník Mirka Topolánka, lobbista a organizátor volební kampaně ODS Marek Dalík. Do povědomí lidí se zapsal ve spojitosti s úplatkářskou kauzou Kořistka a nyní také svými výroky o povolebním vyjednávání s ČSSD.
Zdroj: ČT24