Google Earth pomohl teroristům. Indie jej chce zakázat

Dillí - Teroristé, kteří koncem listopadu zavraždili v indické Bombaji desítky lidí, používali podle tamní zpravodajské služby GPS navigace a službu Google Earth. Útočníci díky němu získali přehled o plánu celého města. Aktivisté teď indickému soudu zaslali podnět k zákazu této služby. Jedním z možných rozhodnutí soudu je snížení rozlišení v určitých oblastech. Publicista Miloš Čermák, jenž byl hostem pořadu Světadíl, však celou záležitost vidí jako nerealizovatelnou.

„Teroristé měli stejně těžkou situaci, jako kdyby použili normální mapy. Satelitní mapy nejsou ničím mimořádným, jen jsou přístupné odkudkoliv. V některých městech, jako třeba v Bombaji, jsou velmi přesné a nabízí satelitní pohled s přesností na metry,“ vysvětluje publicista Miloš Čermák.

Otázka je, jak by se provozovatelé Google Earth se zákazem vypořádali. Čermák se k celé záležitosti staví skepticky, nejde podle něj o realizovatelnou věc, ale spíš o teoretickou konstrukci. „Pokud by k něčemu takovému došlo, soud se např. pokusí nakázat, aby bylo u určitých částí nebo objektů sníženo rozlišení. To se týká hlavně objektů se strategickým významem, jako jsou jaderné elektrárny nebo vojenské základny,“ tvrdí Čermák. „Teroristi ale neútočí na objekty strategického významu, ale spíš tam, kde mohou zasáhnout hodně lidí či infrastrukturu, což činí cílem prakticky všechno. Nedokážu si tedy představit, jak by se mezi nimi vybíralo,“ dodává.

Paradoxem však zůstává, že sama Indie již několik týdnu před útoky oznámila připravované spuštění obdobné služby jako Google Earth. „Indie má totiž docela dobrý kosmický výzkum a tohle je jedna z cest, jak jej zúročit. Indické území by navíc mělo být v této službě zobrazeno ještě s větším rozlišením, než má Google,“ přibližuje Čermák.

Pokusů o zákaz Google Earth či omezení této služby bylo v historii jejího provozu již několik. „Australským úřadům před několika lety vadilo, že služba nabízí satelitní fotografie jedné jaderné elektrárny. V novinách se zase občas objeví zprávy, že některé objekty ve Spojených státech jsou rozostřeny,“ zakončuje novinář z týdeníku Reflex.

Snímek ze služby Google Earth
Zdroj: Google