ČT začne v úterý na Sušicku vysílat digitálně

Praha - Televizní diváci na Sušicku budou moci už od úterý sledovat všechny čtyři programy České televize v digitální kvalitě. Vysílač Svatobor zahájí v ranních hodinách na 49. kanálu řádné digitální vysílání veřejnoprávního multiplexu, který kromě programů ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 zahrnuje i stanice Českého rozhlasu. Kvůli nástupu digitální televize přestane ze Svatoboru pravděpodobně od 30. listopadu vysílat analogový signál ČT2 na 52. kanálu.

Termín konce analogového signálu ČT2 na Sušicku se může ještě o několik dnů zpozdit. Záleží na datu, k němuž bude skutečně nutné uvolnit 52. kanál pro digitální síť 3 s komerčními stanicemi z vysílače Plzeň - Krašov. O případné změně bude Česká televize informovat. Již od 21. října 2008 označuje analogové vysílání ČT2 ze Svatoboru obvyklý piktogram - symbol v podobě čtyř čtverců v pravém spodním rohu obrazovky - a průběžně se zobrazující textová lišta s bližšími informacemi. Diváci tak jsou osvědčeným způsobem upozorněni, že přijímají signál, jehož konec se blíží, a proto si musí zajistit digitální příjem.

Od konce listopadu ČT2 jen se set-top boxem 

Po vypnutí analogové ČT2 ji budou lidé na Sušicku moci sledovat v digitální podobě za pomoci převaděčů signálu, takzvaných set-top boxů, nebo televizorů se zabudovaným digitálním tunerem. Nezbytná je také nepoškozená a správně nasměrovaná pevná venkovní anténa, neboť pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech, a anténní svod z odpovídajícího a neponičeného koaxiálního kabelu.